Το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο επιτίθεται στο φόρο αλληλεγγύης για τον Τρίτο Κόσμο
31 Οκτωβρίου, 2016
Έκθεση: Απροετοίμαστη η ΕΕ τόσο για Τράμπ όσο και για Χίλαρι
31 Οκτωβρίου, 2016

Σκάνδαλο στην Ιταλία αναζωπυρώνει το ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών (BEUC) ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τις «ανήθικες» πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων, μετά από ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία.

Η ιταλική αντιμονοπωλιακή αρχή την περασμένη Παρασκευή (14 Οκτωβρίου) εξέδωσε πρόστιμο €5 εκ για τη φαρμακευτική εταιρεία Aspen Pharma, κατηγορώντας την ότι «εκβίασε» τον ιταλικό οργανισμό φαρμάκων (AIFA).

Συγκεκριμένα, η Aspen απείλησε τον οργανισμό με διακοπή της παροχής ζωτικής σημασίας φαρμάκων ογκολογίας για τους ασθενείς στην ιταλική αγορά, ιδιαίτερα για παιδιά και ηλικιωμένους, αν αρνηθεί να αυξήσει την τιμή των φαρμάκων.

Στη δήλωσή της, η ιταλική υπηρεσία τόνισε ότι η εταιρεία Pharma λόγω του ότι είναι ο μοναδικός προμηθευτής αυτού του τύπου των αντικαρκινικών φαρμάκων, προέβη σε κατάχρηση της θέσης της στην αγορά και το σχετικό πρόστιμο αφορά σε «μαγειρεμένες» τιμές που έφτασαν σε αυξήσεις έως και 1.500%.

Η BEUC υπογράμμισε ότι η οργάνωση μέλος της Altroconsumo ξεκίνησε την υπόθεση το προηγούμενο έτος μετά από παράπονα καταναλωτών για τις ελλείψεις των εν λόγω φαρμάκων.

Η Aspen αγόρασε το πακέτο αντικαρκινικών φαρμάκων από την GlaxoSmithKline και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της έληξε πριν από δέκα χρόνια, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τους λόγους για την αύξηση των τιμών.

Η Aspen στη συνέχεια άρχισε διαπραγματεύσεις με την AIFA και υιοθέτησε μια επιθετική στρατηγική, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να απειλεί να διακόψει την άμεση προμήθεια φαρμάκων στην ιταλική αγορά.

Τα αντικαρκινικά φάρμακα εξαφανίστηκαν προσωρινά από την αγορά και επανεμφανίστηκαν με μια αύξηση της τιμής τους μέχρι και 1.500%.

Η Προϊσταμένης του Τμήματος Τροφίμων και Υγείας της BEUC, Ιλάρια Πασαράνι, δήλωσε συγκλονισμένη από το είδος της ολέθριας πρακτικής που βάζει τα κέρδη πρώτα από την υγεία των καταναλωτών.

«Μιλάμε για σωτήρια αντικαρκινικά φάρμακα που αποσύρθηκαν από την αγορά και εισήχθησαν εκ νέου με δυσβάσταχτο τίμημα. Η επίπτωση στους καταναλωτές δεν είναι μόνο σοβαρή αλλά και αδικαιολόγητη», είπε, προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις έχουν γίνει κοινός τόπος στην ΕΕ.

«Είναι το πρόβλημα ένα μη διαθέσιμο συστατικό ή μια επιβλαβής εμπορική στρατηγική; Ενώ το πρώτο είναι αξιοθρήνητο και απαιτεί λύσεις, το δεύτερο μπορεί απόλυτα να αποφευχθεί και απαιτεί κυρώσεις», δήλωσε.

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας της ΕΕ τον Ιούνιο, η Πασαράνι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει παρόμοιες ανήθικες τακτικές και σε άλλες χώρες.

Περισσότερα εδώ.