Γαλλία: Ξεκινά η επιχείρηση για τη διάλυση της «ζούγκλας» του Καλαί
31 Οκτωβρίου, 2016
Κόρμπιν: Θα εργαστούμε για την αποκατάσταση της «βαθιάς αδικίας» στην Κύπρο
31 Οκτωβρίου, 2016

Ρώμη: Η αρχή του τέλους αν η Ευρώπη δεν μας επιτρέψει ευελιξία στο έλλειμμα

Ρώμη: Σκληρό μήνυμα στις Βρυξέλλες στέλνει ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερκάρλο Πάντοαν, λέγοντας πως οι Βρυξέλλες πρέπει να δεχθούν ιταλικό έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ εξαιτίας του σεισμού και της προσφυγικής κρίσης.

Η ΕΕ έχει να διαλέξει ανάμεσα σε αυτό και τον «δρόμο που ακολουθεί η Ουγγαρία, κάτι όμως που θα ήταν η αρχή του τέλους» λέει χαρακτηριστικά ο Πάντοαν. Σε συνέντευξή του στη Repubblica που δημοσιεύθηκε  την Κυριακή, ο ιταλός ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον προϋπολογισμό του 2017 και τη θέση των ευρωπαϊκων οργάνων.

Η Ρώμη ζητά δημοσιονομική ευελιξία, την οποία οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι έχουν δώσει. Το ιταλικό υπουργείο προσανατολίζεται σε «ελιγμό» για έλλειμμα 2,3% για το 2017 και προβλέψεις για αύξηση 1% του ΑΕΠ. Πέραν του περιθωρίου για το έλλειμμα, οι Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου για την ανάκαμψη. «Διατηρούμε τον στόχο [του 1%] και τον θεωρούμε συνετό στόχο» σχολίασε σχετικά ο Πάντοαν.

Όσον αφορά το ζήτημα του ελλείμματος, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηστικά πως «η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει με τίνος το μέρος είναι». «Μπορεί να αποδεχθεί να περάσει στο 2,3% από το 2% το έλλειμμά μας για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες του σεισμού και της προσφυγικής κρίσης, ή μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της Ουγγαρίας, αυτόν που στους μετανάστες υψώνονται τείχη και ο οποίος δρόμος πρέπει να κατακριθεί» είπε ο Πάντοαν.

Περισσότερα εδώ.