5 χρόνια 12 Ώρες για την Ελλάδα: Μια ιστορία φιλίας και αλληλεγγύης
31 Οκτωβρίου, 2016
Αυστηρότερους κανόνες εμπορικής άμυνας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
31 Οκτωβρίου, 2016

Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Ντράγκι για το χρέος

Ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα δύο ισχυρά αντιμαχόμενα μέρη, όσον αφορά την λύση ή όχι του καυτού ζητήματος του ελληνικού χρέους, δηλαδή την Γερμανία και το ΔΝΤ, έχει αναλάβει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και να θωρακισθεί – για μία ακόμη φορά – το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα.

Πηγές με γνώση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων τονίζουν στο Euro2day.gr ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι ασπάζονται – από την αρχή του 2016 – την άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά πρέπει να μειωθεί στο 2% από 3,5% σε συνδυασμό με την ανάγκη, έως το τέλος Δεκεμβρίου, να επισημοποιηθεί η βραχυπρόθεσμη λύση για το χρέος.

Ο συμβιβαστικός ρόλος του Μάριου Ντράγκι φέρεται ότι πήρε σάρκα και οστά στις συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών που έγιναν πρόσφατα στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

«Κλειδί» για την επίτευξη των δύο αυτών στρατηγικών στόχων αποτελεί, σύμφωνα με την ΕΚΤ, το άμεσο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Κοινωνός της άποψης της ηγεσίας της Ευρωτράπεζας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος από τις αρχές του 2016, τόσο μέσα από την Έκθεση του Διοικητή για την ελληνική οικονομία, όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους υποστηρίζει ότι το χρέος πρέπει να διευθετηθεί και ο στόχος για το πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί στο 2%.

Περισσότερα εδώ.