Φεύγουν από το Καλαί και τα τελευταία προσφυγόπουλα
3 Νοεμβρίου, 2016
Υπουργός Εσωτερικών Ιταλίας: Πιθανή η αναβολή του δημοψηφίσματος
3 Νοεμβρίου, 2016

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για αποτελεσματικότητα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Καθώς έχουν περάσει ήδη επτά περίπου μήνες μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πολύ λίγοι πρόσφυγες έχουν σταλεί από την Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ επικρατεί εκνευρισμός στις Βρυξέλλες, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων βίας στα υπερπλήρη κέντρα φιλοξενίας.

Η συμφωνία του Μαρτίου διαμορφώθηκε έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται από την Τουρκία, μετά την είσοδο πάνω από ενός εκατομμυρίου μεταναστών στην Ευρώπη το περασμένο έτος.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΕΕ χαρακτήρισε την Τουρκία ως μία «ασφαλή τρίτη χώρα» επιστροφής, ακόμα και για περιπτώσεις προσφύγων που χρήζουν προστασίας, ως θύματα πολέμου, ενώ η Τουρκία συμφώνησε στην επανεισδοχή των προσφύγων, με αντάλλαγμα μια σειρά παραχωρήσεων από την ΕΕ.

Την ίδια περίοδο, οι Βαλκανικές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους, έτσι ώστε οι μετανάστες να παγιδευθούν στην Ελλάδα και να μη μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Μέχρι τώρα, σε ένα σημαντικό ποσοστό, ο στόχος της διακοπής των προσφυγικών ροών έχει επιτευχθεί. Μόνο 17.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει από την Τουρκία, περίπου οι μισοί από αυτούς Σύροι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, πολύ λιγότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες που εισήλθαν στην Ελλάδα το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργήσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες, οι πρόσφυγες θα πρέπει να σταλούν πίσω στην Τουρκία. Όσο εκείνοι που εισέρχονται, έχουν τη δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα, υπάρχει ο φόβος ότι θα αποφασίσουν να έρθουν ακόμη περισσότεροι.

«Υπάρχει η λεγόμενη αποτρεπτική επίδραση. Εάν όσοι εισήλθαν επιστραφούν, θα αναγκάσουν τους υπολοίπους να σκεφτούν δύο φορές πριν επιχειρήσουν το ίδιο», δήλωσε ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, ειδικός σε Νοτιοευρωπαϊκά ζητήματα από το London School of Economics.

Μετά τη συμφωνία, μόνο περίπου 700 άτομα έχουν επιστρέψει, μόλις το 4% του συνόλου. Από αυτούς, οι περισσότεροι ήταν οικονομικοί μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς να ζητήσουν άσυλο. Περίπου 70 άτομα από όσους έκαναν αίτημα παροχής ασύλου στην Ελλάδα, εγκατέλειψαν τη διαδικασία και ζήτησαν να αποχωρήσουν. Οι υπόλοιποι βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα, ενώ αποτελούν εύκολη λεία για τους λαθρεμπόρους, οι οποίοι τους προσφέρουν τη μεταφορά τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Περίπου 61.000 μετανάστες βρίσκονται ακόμα διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων 15.900 σε υπερπλήρη κέντρα φιλοξενίας στα νησιά, στα οποία καταγράφονται βίαιες διαμαρτυρίες λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων, καθώς περίπου 2.500 άτομα καταφθάνουν στην Ελλάδα κάθε μήνα. Τα κέντρα πλέον φιλοξενούν τον τριπλάσιο αριθμό μεταναστών μετά την υπογραφή της συμφωνίας και ύστερα, ενώ τα κέντρα είναι δομημένα ώστε να φιλοξενήσουν τους μισούς μετανάστες από όσους φιλοξενούν τώρα.

Περισσότερα εδώ.