Η παραίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση βυθίζει τη χώρα στο πολιτικό χάος και την ΕΕ σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Σχεδόν το 60% των Ιταλών απέρριψαν τις προτεινόμενες αλλαγές για το ιταλικό συνταγματικό και κοινοβουλευτικό σύστημα με την συμμετοχή να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, περίπου στο 69%.
Καθοδηγούμενη από το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων, τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι, η εκστρατεία του «όχι» εκμεταλλεύτηκε την μειούμενη δημοφιλία του Ρέντσι, την καχεκτική οικονομία και το μεταναστευτικό.
«Η εμπειρία της κυβέρνησής μου τελειώνει εδώ.. προσπάθησα να κάνω αυτήν την μεταρρύθμιση να πετύχει», είπε ένας σαφώς συγκινημένος Ρέντσι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα όταν πια όλα είχαν κριθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. «Αν αγωνίζεσαι για μια ιδέα, δεν μπορείς να χάσεις», δήλωσε.
Η μεταρρύθμισή του, η οποία εκπονήθηκε από κοινού με ένα νέο εκλογικό νόμο, στόχευε στην μετάλλαξη της «τέλειας κοινοβουλευτικής δυαρχίας» με την αλλαγή της δομής και του ρόλου της Ιταλικής Γερουσίας. Επίσης, στόχευε στην αλλαγή της κατανομής των εξουσιών μεταξύ του κράτους και των περιφερειών.
Ο Ρέντσι δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μείωναν τη γραφειοκρατία και θα έκαναν τη χώρα πιο ανταγωνιστική. Οι πιο πολλοί όμως φοβήθηκαν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα αφαιρούσαν τις συνταγματικές δικλείδες ασφαλείας στην εκτελεστική εξουσία και δεν θα είχαν κάποιο θετικό αντίκτυπο στη δημόσια διοίκηση ή στην οικονομία.
Η παραίτησή του μάλλον θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές την επόμενη χρονιά. Ο Πρόεδρος Ματαρέλα είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε γύρο διερευνητικών εντολών για νέα κυβέρνηση και αν αυτός αποτύχει να προκηρύξει εκλογές.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η παραιτηθήσα κυβέρνηση Ρέντσι θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο από το εσωτερικό του κόμματός του ο οποίος θα συνεχίσει μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2018.
Περισσότερα εδώ.