Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα σε Σοσιαλιστές και ΕΛΚ-Οι ισορροπίες
20 Ιανουαρίου, 2017
Νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αντόνιο Ταγιάνι
20 Ιανουαρίου, 2017

Αισιοδοξία στο Νταβός για την ανάπτυξη

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι διχασμένοι αναφορικά με τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν «εξαιρετικά θετικοί» στις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνα της PwC.

Συνολικά 1.379 διευθύνοντες σύμβουλοι ερωτήθηκαν σε 79 χώρες στο πλαίσιο μιας έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε στο Νταβός τη Δευτέρα (16 Ιανουαρίου). Η έκθεση δημοσιεύτηκε παράλληλα με την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο θέρετρο των Ελβετικών Άλπεων.

Ακολουθώντας τα πορίσματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους παγκόσμιους κινδύνους, η μελέτη υπογράμμισε ότι η μείωση του βιοτικού επιπέδου στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των βιομηχανικών χωρών, και η αυξανόμενη δυσπιστία εναντίον των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ τοποθετούν την υπάρχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση σε κίνδυνο.

Παρά την ως επί το πλείστον ζοφερή ατμόσφαιρα, μια μικρή πλειοψηφία ηγετών των επιχειρήσεων (51%) ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά θετική» αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις τους, σε σύγκριση με μόνο το ένα τρίτο, δύο δεκαετίες πριν, όταν η έρευνα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά. Επιπλέον, το 38% των κορυφαίων στελεχών αναφέρουν ότι είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές των εταιρειών τους για τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με 35% το περασμένο έτος.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ηγέτες έχουν σε γενικές γραμμές προσαρμοστεί στην αβεβαιότητα η οποία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην επιχειρηματική ζωή. Εκτός αυτού, έμαθαν πώς να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτές τις δύσκολες περιόδους. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η νίκη του Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ αποκάλυψε τη γενικευμένη δυσαρέσκεια σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας σε ορισμένους τομείς και την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας στις δυτικές κοινωνίες. Η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία έχουν συμβάλλει σε αυτές τις τάσεις, σε συνδυασμό με τη βαθιά δυσπιστία εναντίον του «κατεστημένου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς, οικονομολόγος και καθηγητής στο City University της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι «τα μεγαλύτερα κέρδη της παγκοσμιοποίησης έχουν πάει σε μια μικρή ελίτ στις βιομηχανικές χώρες η οποία ολοένα και πλουτίζει και στην αυξανόμενη μεσαία τάξη στην Ασία, ενώ οι κύριοι χαμένοι είναι οι χαμηλόμισθοι στις ανεπτυγμένες χώρες».

Στο πλαίσιο αυτό, οι CEOs φαίνονται διχασμένοι σχετικά με τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης. Από την θετική πλευρά, το εμπόριο τετραπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών και η κίνηση στο διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 17,5 εκατ. Αυτή η συμμαχία της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου μείωσε το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των χωρών και έβγαλε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους από την ακραία φτώχεια, κυρίως στην Κίνα.

Ωστόσο, το σύστημα απέτυχε να φέρει ευημερία σε πολλούς στο εσωτερικό των ανεπτυγμένων εθνών, τα οποία πρώτα υιοθέτησαν την παγκοσμιοποίηση, φέρνοντας κοινωνική αναταραχή στον δυτικό κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά το 44% των CEOs πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση έχει αποτύχει να μειώσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Ένας Διευθύνων Σύμβουλος με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του για την έρευνα προειδοποίησε ότι «το καπιταλιστικό σύστημα στο σύνολό του θα τεθεί υπό πίεση από τον εργαζόμενο πληθυσμό [που] δεν θα δέχεται πλέον την ανισότητα πλούτου που δημιουργείται σήμερα».

Περισσότερα εδώ.