Σόρος: «Εν δυνάμει δικτάτορας ο Τραμπ»
20 Ιανουαρίου, 2017
Ουραγός η Ελλάδα στη δίκαιη ανάπτυξη
20 Ιανουαρίου, 2017

Αλλαγή της ΚΑΠ προς τη βιώσιμη ανάπτυξη ζητούν οι βιοκαλλιεργητές

Η Ομοσπονδία της των Κινημάτων για τη Βιολογική Γεωργία στην ΕΕ (IFOAM EU) χθες (19 Ιανουαρίου) απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν, ζητώντας μια «θεμελιωδώς νέα προσέγγιση» για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Σύμφωνα με τους βιοκαλλιεργητές, εάν η ΕΕ επιθυμεί να επιτύχει τους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs), τότε η βιωσιμότητα του τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής της.

Πιστεύουν ότι η σημερινή ΚΑΠ έχει επικεντρωθεί πολύ στην ανταγωνιστικότητα του τομέα, κάτι που βοήθησε μια στρατηγική προσανατολισμένη στις εξαγωγές, αλλά η οποία έχει επίσης υπονομεύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή. Σε έγγραφο πολιτικής αναφορικά με το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2020, οι βιοκαλλιεργητές τόνισαν ότι λιγότερο από το 30% των δαπανών της ΕΕ αφορά τα περιβαλλοντικά μέτρα, ενώ οι πράσινες επενδύσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1,5%.

Το έγγραφο επεσήμανε μια «μαζική έξοδο» των αγροτών λόγω της αστάθειας της αγοράς, καθώς και τις επιπτώσεις της εντατικής βιομηχανικής γεωργίας στη χρήση γης και την αλλαγή του κλίματος. «Οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ πρέπει να οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία μεταξύ των αγροτών και των πολιτών, η οποία να ενισχύει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιδόσεις του τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής» αναφέρει η επιστολή, υπογραμμίζοντας ότι ένα νέο μοντέλο γεωργικών ενισχύσεων θα πρέπει να καθοριστεί με βάση τα αγρο-οικολογικά πρότυπα.

Περισσότερα εδώ.