Πλαστά φάρμακα από την Κίνα και την Ινδία πλημμυρίζουν την Αφρική
26 Ιανουαρίου, 2017
Λαμί: Τα «Trumponomics» δεν θα μολύνουν την Ευρώπη
26 Ιανουαρίου, 2017

Η CETA πιο κοντά σε ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά ξεπέρασε ένα κρίσιμο εμπόδιο σήμερα (24 Ιανουαρίου), μετά την έγκρισή της από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφισή της από το Ευρωκοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

Είκοσι πέντε βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της έγκρισης της Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA), ενώ 15 την απέρριψαν και ένας απείχε. Η διαμάχη για την CETA έχει ενταθεί από το περασμένο φθινόπωρο, όταν το περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαλλονίας του Βελγίου καθυστέρησε την έγκριση της συμφωνίας, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η επικύρωσή της θα μπορούσε να καταρρεύσει εντελώς.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπέγραψαν την συμφωνία τον Οκτώβριο. Αλλά η CETA πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ. Τον περασμένο μήνα, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε κατά της συμφωνίας με την αιτιολογία ότι δεν κάνει αρκετά για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Το Κοινοβούλιο απέρριψε ένα ψήφισμα το περασμένο φθινόπωρο για να σταλεί η συμφωνία προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Περισσότερα εδώ.