Εκτραχύνεται η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία
31 Ιανουαρίου, 2017
Έκκληση Τουσκ για ενότητα στην ΕΕ ενόψει απειλής Τραμπ
31 Ιανουαρίου, 2017

H Δανία καινοτομεί στη διαχείριση υδάτινων πόρων και ενέργειας

Χάρη σε ρηξικέλευθες πολιτικές, η Δανία έχει καταφέρει να σπάσει τη φαινομενικά αλληλένδετη σχέση μεταξύ του νερού και της χρήσης της ενέργειας. Αλλά το να αναπαραχθεί το δανικό μοντέλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα είναι εύκολο.

 

Όταν πρόκειται για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, οι Σκανδιναβικές χώρες είναι συνήθως οι ηγέτες του κόσμου. «Η δανική ιστορία για το νερό είναι πραγματικά ένα παραμύθι», δήλωσε η Katrine Rafn, διευθύντρια για τους υδάτινους πόρους στο υπουργείο περιβάλλοντος της Δανίας. Τα τελευταία 30 χρόνια, η Δανία έχει «καταφέρει να σπάσει τον κωδικό», όσον αφορά τον συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης με την ενεργειακά – αποδοτική διαχείριση των υδάτων.

«Ο μυστικός κώδικας είναι ένα μείγμα αναπτυξιακής πολιτικής, ευέλικτου ρυθμιστικού πλαισίου και τεχνολογικής καινοτομίας» με την σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας για νερό, δήλωσε σε μια εκδήλωση της EurActiv τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Η ενασχόληση με την ενεργειακά αποδοτική διαχείριση του νερού αφορά περίπου ολόκληρο τον κύκλο του νερού» εξήγησε η Rafn. «Πρόκειται για την κατανάλωση νερού, την άντληση και τη διανομή, πρόκειται για τη μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων – αφορά τα πάντα». Η παραγωγή ενέργειας απαιτεί σημαντικούς υδάτινους πόρους. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως για την ψύξη θερμοηλεκτρικών μονάδων και των πυρηνικών σταθμών, αλλά και στην παραγωγή βιοκαυσίμων και ηλιακών συλλεκτών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έριξε πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας στην αλληλοσυσχέτιση νερού και ενεργείας. Στην τελευταία έκθεση «World Energy Outlook», η οποία κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι όλες οι αδυναμίες του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος – είτε σχετίζονται με την πρόσβαση στην ενέργεια, την ενεργειακή ασφάλεια ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής -, μπορούν να επιδεινωθούν από τις αλλαγές στη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων.

Περισσότερα εδώ.