Personna non grata για το ευρωκοινοβούλιο ο πρέσβης του Τραμπ στην ΕΕ
5 Φεβρουαρίου, 2017
Ολαντ: Ευρωπαϊκή ενότητα, ή δεν υπάρχει μέλλον με την κυβέρνηση Τραμπ
5 Φεβρουαρίου, 2017

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία εναντίον Τραμπ για την «μουσουλμανική απαγόρευση»

Νυν και πρώην υπουργοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι της ΕΕ θα προτείνουν στους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι συναντώνται σήμερα (3 Φεβρουαρίου) στη Μάλτα ότι η Ένωση πρέπει να οργανώσει μια αποστολή υπό το πρίσμα του «κράτος δικαίου» με στόχο να συνδράμει τους πολίτες της ΕΕ οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, μετά από τη «μουσουλμανική απαγόρευση» του Τραμπ.

Μια ανοιχτή επιστολή υπογεγραμμένη από 24 προσωπικότητες μέχρι στιγμής, μεταξύ των οποίων οι πιο διακεκριμένες είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ και του πρώην Φινλανδού πρωθυπουργού Αλεξάντερ Σταμπ, αποκαλεί το προεδρικό διάταγμα του για τη μετανάστευση ως «μια επίθεση στα συμφέροντα και τις αξίες της Ευρώπης». Οι υπογράφοντες είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), της πρώτης πανευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης.

Η απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 90 ημέρες αφορά ταξιδιώτες με διαβατήρια από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με διπλή ιθαγένεια, η οποία περιλαμβάνει μια από τις χώρες αυτές. Ο Τραμπ δήλωσε ότι το διάταγμά του, το οποίο απαγορεύει επ ‘αόριστον πρόσφυγες από τη Συρία, «δεν είναι μια μουσουλμανική απαγόρευση», αν και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να δώσει προτεραιότητα στους Χριστιανούς πρόσφυγες που φεύγουν από τη χώρα.

Περισσότερα εδώ.