Η Γαλλία καλεί τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες της για επενδύσεις
15 Φεβρουαρίου, 2017
Die Welt: Απρόβλεπτες οι συνέπειες στην Ευρωζώνη από ενδεχόμενο Grexit
15 Φεβρουαρίου, 2017

Κομισιόν κατά ΔΝΤ στις προβλέψεις για Ελλάδα

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία έναντι του ΔΝΤ. Στο 2% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, πιάνεται ο στόχος του 1,75% του 2017 και πιθανότατα του 2018. Το μήνυμα Μοσκοβισί για σωστά στοιχεία.

Σαφείς αποστάσεις από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παίρνει η Κομισιόν δίνοντας αυξημένες πιθανότητες να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, χωρίς νέα μέτρα, αν και στο τέλος της ημέρας, ζητά επιπρόσθετη κατοχύρωση των στόχων εξαιτίας πιθανών κινδύνων.

Οι καλύτερες του ΔΝΤ εκτιμήσεις οι οποίες ενσωματώνονται στην έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις και εκτείνονται τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στο μέτωπο της ανάπτυξης, έρχονται σε μία χρονική στιγμή όπου η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συρρίκνωση των απαιτούμενων μέτρων για τη διετία μετά το 2018. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού στην ομιλία του το Σάββατο ότι θα πρέπει να συνομολογηθούν τα στοιχεία επί των οποίων γίνεται η διαπραγμάτευση για να είμαστε «στην ίδια σελίδα».

Ενδεικτική και η αναφορά του Πιέρ Μοσκοβισί στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των στοιχείων. Όπως είπε εργαζόμαστε εντατικά για να κλείσει η αξιολόγηση και όπως είπε με νόημα «πρέπει να το κάνουμε αυτό επί τη βάση των σωστών στοιχείων». Ανακοίνωσε δε ότι έρχεται στην Αθήνα την Τετάρτη.

Οι αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ αφορούσαν σε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, στη συνέχεια ο λογαριασμός κατέβηκε στα 3,6 δισ. ευρώ και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι κρίσιμο να ληφθεί υπόψη τουλάχιστον ένα μέρος της υπεραπόδοσης του 2016 (πρωτογενές πλεόνασμα 2% εκτιμά το υπουργείο), ώστε ο λογαριασμός να μειωθεί περαιτέρω κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Στις προσπάθειες αυτές, η Κομισιόν μέσω της έκθεσής της τουλάχιστον, είναι αρωγός. Αφενός συμμερίζεται την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ (0,9% εκτιμά το ΔΝΤ) για το 2016.

Αφετέρου εκτιμά ότι το 2017 θα επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και επιπρόσθετα δίνει αυξημένες πιθανότητες για επίτευξη και του στόχου 3,5% για το 2018, χωρίς νέα μέτρα.

Περισσότερα εδώ.