Γαλλία: Ένα ιστορικό debate – Πως τοποθετήθηκαν οι 5 υποψήφιοι
23 Μαρτίου, 2017
Σύνοδος υπουργών από την Ευρώπη και την Αφρική για το μεταναστευτικό
23 Μαρτίου, 2017

Πρόγραμμα INSMART: λύσεις για την ενεργειακή απόδοση των ευρωπαϊκών πόλεων

«Το 2015 τα Τρίκαλα αποφάσισαν να γίνουν μια ενεργειακά αποδοτική και ‘έξυπνη’ πόλη και απάντησαν στις πρόσφατες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή με το δεκαετές στρατηγικό σχέδιο ‘Τρίκαλα 2025: Μια έξυπνη, επαρκής και ανθεκτική πόλη»

Έτσι περιγράφει την απόφαση του Δήμου Τρικκαίων να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INSMART, ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, στο σχετικό έντυπο του προγράμματος.

Το INSMART, στο οποίο συμμετέχουν επίσης η Cesena στην Ιταλία, η Evora στην Πορτογαλία και το Nottingham στη Μ. Βρετανία, στόχευε στη δημιουργία «ενός μοντέλου που μετράει τις απαιτήσεις μιας πόλης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας σήμερα, αποτυπώνοντας ποιοι είναι οι φορείς που καταναλώνουν και ποια η κατανάλωσή τους», όπως εξήγησε στη EurActiv ο Λεωνίδας Ανθόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Τρικάλων . «Πρόκειται για ένα μοντέλο πάρα πολύ χρήσιμο, που μπορεί να υιοθετηθεί από κάθε ευρωπαϊκή πόλη, βοηθώντας τη να αποτυπώσει τι καταναλώνει. Σήμερα δε το κάνει κανένας».

«Η ενεργειακή απόδοση είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος για να φτάσει σε αυτό που ονομάζουμε αειφόρο ενεργειακή ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Γιώργος Γιαννακίδης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). «Η λογική είναι ότι πρώτα προσπαθείς να μειώσεις αυτό που καταναλώνεις και μετά προσπαθείς να ικανοποιήσεις αυτή τη μειωμένη κατανάλωση χρησιμοποιώντας ΑΠΕ ή άλλες μορφές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον».

Το μοντέλο του INSMART μπορεί επίσης να αξιολογήσει το ενεργειακό αποτέλεσμα οποιαδήποτε πολιτικής πρόκειται να χαραχθεί σε μία πόλη. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Δήμο Τρικκαίων εφαρμόστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος και αξιολογήθηκαν οι πολιτικές του δήμου μέχρι το 2030. Οι υπό εξέλιξη παρεμβάσεις όπως η αντικατάσταση δημοτικού φωτισμού με LED, η επεξεργασία λυμάτων με μικρο-οργανισμούς και η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων αποδεικνύεται ότι βελτιώνουν σημαντικά την ενεργειακή επίδοση της πόλης με ορίζοντα το 2030.

Περισσότερα εδώ.