Πιτέλα: Οι σοσιαλιστές πίεσαν να μπει η «κοινωνική» ατζέντα στη Διακήρυξη της Ρώμης
24 Μαρτίου, 2017
Ρώμη: Κοινή διακήρυξη αλλά όχι θαυματουργή θεραπεία
24 Μαρτίου, 2017

Μαθήματα από την εμπειρία της Κύπρου για την έξοδο από το μνημόνιο

Τα νούμερα προκαλούν σοκ. Μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας από τα 242 δις στην αρχή της κρίσης στα 175 δις το οποίο μεταφράζεται σε μείωση της τάξης του 27% και σημαίνει επιστροφή στο 2003. Στα χρόνια της κρίσης οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65%, ποσοστό που μας γυρνάει στο 1996, οι αμοιβές κατά 29% (3,1 ετησίως) και οι μισθωτοί έχασαν 40 δις μέσα σε επτά χρόνια.

Όλα αυτά τα στοιχεία αναφέρθηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δημοκρατικό Συναγερμό Ελλάδος, τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας χτες (23 Μαρτίου) με θέμα «Οι καλές πρακτικές της Κύπρου και η έξοδος από το μνημόνιο…»

Αναφερόμενος στο σκεπτικό της ημερίδας ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ κ. Σμυρλής και ένας εκ των δύο οργανωτών της, δήλωσε στη Euractiv.gr ότι «η περίπτωση της Κύπρου έχει κάποιες καλές πρακτικές τις οποίες θέλουμε να αναδείξουμε…και να προτείνουμε λύσεις χωρίς μαγικά ραβδάκια, πραγματικές λύσεις που έχουν δοκιμαστεί και επιτύχει και να τις μεταφέρουμε στην ελληνική πραγματικότητα».

Η Κύπρος κατάφερε μετά από μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, περιορισμού του δημόσιου τομέα μέσω της μείωσης των προσλήψεων, «μαζέματος» των δημοσιονομικών και επίτευξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών να βγει επιτυχώς από το μνημόνιο τον Απρίλιο του 2016 νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου κ. Τσιόλας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έλαβε η Κύπρος αλλά και στις επόμενες πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) για τις οποίες έχουν εξασφαλιστεί €125 εκατ. για την περίοδο μέχρι το 2020 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και άλλα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης πάλι για τις ΜμΕ.

Περισσότερα εδώ.