Νέα μέτρα για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και εμπορίου ελεφαντοστού
4 Ιουνίου, 2017
Η Mariya Gabriel υποψήφια για τη θέση Επιτρόπου ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας
4 Ιουνίου, 2017

Άρθρο 50: Ο Πρόεδρος Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις 17/05/2017 κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017 και το σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής που πρότεινε η Επιτροπή στις 3 Μαΐου.

 Τόνισε ότι «Η διαδικασία έδειξε πόσο ενωμένη και προετοιμασμένη μπορεί να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογραμμίζει πόσο βαθιά είναι ήδη η δέσμευσή μας για διαφάνεια. Η ενότητα που επιδείξαμε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αποτελέσει την κατευθυντήρια αρχή μας καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit».

Ο Πρόεδρος επεσήμανε επίσης τρεις σημαντικές συμφωνίες που συνάφθηκαν στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και συγκεκριμένα την υπογραφή τηςσυμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπόλ και της Δανίας, τη συμφωνία μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας σχετικά με την υπόθεση Almaraz και τη συμφωνία για τη διαχείριση των εισροών προσώπων στα σύνορα μεταξύ της Σλοβενίας και της Κροατίας«Κατά τη διάρκεια και των τριών διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή δημιούργησε γέφυρες ανάμεσα σε, ενίοτε, πολύ διαφορετικές θέσεις, ενθαρρύνοντας περαιτέρω διάλογο, έως ότου απέφερε καρπούς. Χωρίς την Επιτροπή οι εν λόγω τρεις συμφωνίες δεν θα ήταν δυνατές», δήλωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ. Μιλώντας για τα επιτεύγματα του πρώτου μισού της εντολής Γιούνκερ, ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το δεύτερο ήμισυ της θητείας της παρούσας Επιτροπής, (…) για την επίτευξη αποτελεσμάτων εστιάζοντας σε θετικό θεματολόγιο».

Διαθέσιμο εδώ.