Στόχος της εν λόγω πιλοτικής δράσης είναι να βοηθήσει τις εταιρικές αυτές σχέσεις να αναπτύξουν τα έργα τους σε τομείς προτεραιότητας, όπως είναι τα μαζικά δεδομένα, η βιοοικονομία, η αποδοτική χρήση των πόρων, τα προηγμένα συστήματα παραγωγής ή η κυβερνοασφάλεια.
Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, κ. Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Οι περιφέρειες με συναφείς ανταγωνιστικές δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τα έργα τους σ’ ένα κοινό μεγάλο τραπέζι. Με τη σωστή στήριξη από την ΕΕ, οι καλές τους ιδέες θα μετατραπούν σε καινοτόμα προϊόντα, και από αυτά θα αναδειχτούν τα ευρωπαϊκά αστέρια της καινοτομίας του αύριο.»
Σε συνέχεια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2017, επελέγησαν οκτώ διαπεριφερειακές εταιρικές σχέσεις, τον συντονισμό των οποίων έχουν αναλάβει μία ή περισσότερες επικεφαλής συντονίζουσες περιφέρειες:
Οι εταιρικές αυτές σχέσεις θα επωφεληθούν από τη στήριξη ειδικών ομάδων που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής, στις οποίες συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από διάφορα θεματικά πεδία. Οι εμπειρογνώμονες θα παρέχουν συμβουλές, για παράδειγμα, σχετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συνδυασμού των κονδυλίων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση έργων.
Εκτός από τη χειροπιαστή αυτή στήριξη από την πλευρά της Επιτροπής, κάθε εταιρική σχέση θα μπορεί να επωφεληθεί από εξωτερικές υπηρεσίες συμβούλων αξίας έως και 200 000 ευρώ για δραστηριότητες επέκτασης και εμπορικής αξιοποίησης. Τα χρήματα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Επόμενα βήματα
Οι εργασίες με τις εταιρικές σχέσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2018 και θα συνεχιστούν και καθ’ όλο το 2019.
Με το πιλοτικό αυτό έργο θα δοκιμαστούν νέες προσεγγίσεις για τη διαπεριφερειακή συνεργασία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκεντρώσει στοιχεία που θα τροφοδοτήσουν τον προβληματισμό γύρω από την έξυπνη εξειδίκευση μετά το 2020.
Περισσότερα εδώ.