9η Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης: Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
9 Μαΐου, 2018
«Europe in my region- CΗΙΟS2018/ H  Ευρώπη στην Περιφέρειά μου –ΧΙΟΣ 2018»
11 Μαΐου, 2018

Πέντε ταινίες που φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά στη γενιά του 2000

  • Στις 9 Μαΐου, ημέρα της Ευρώπης,  η ΕΕ θέτει σε πρώτη κυκλοφορία πέντε ταινίες μικρού μήκους, σκηνοθετημένες από γνωστούς Ευρωπαίους σκηνοθέτες, οι οποίες αναδεικνύουν πώς τα δικαιώματα και τα οφέλη που απολαμβάνουν οι άνθρωποι στην ΕΕ συμβάλλουν στην βελτίωση της ζωής τους.
  • Οι ταινίες έχουν ως στόχο την εκκίνηση ενός διαλόγου με τους νέους Ευρωπαίους σχετικά με τον αντίκτυπο της ΕΕ στην καθημερινότητά τους.
  • Θα διατίθεται επίσης διαδικτυακό υλικό  για την υποστήριξη των ταινιών, με στόχο να έρθει η γενιά του 2000 πιο κοντά στην ΕΕ. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον ιστοχώρο https://europa.eu/euandme/el/

 

Αθήνα, 9 Μαΐου 2018

Πολλοί νέοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το πλήρες εύρος από τα δικαιώματα και τα οφέλη που απολαμβάνουν στην ΕΕ. Αν και κατανοούν τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ, δεν είναι ενήμεροι για το πώς αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Οι ταινίες, κάθε μία από τις οποίες είναι σκηνοθετημένη από έναν γνωστό Ευρωπαίο σκηνοθέτη, έχουν ως στόχο να ξεκινήσουν έναν διάλογο σχετικά με τον αντίκτυπο της ΕΕ στην καθημερινότητα των νέων, ηλικίας 17-35 ετών.

Στα οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ συμπεριλαμβάνονται η υποστήριξη στη δημιουργία μιας επιχείρησης, όπως αναδεικνύει η ταινία του Γιώργου Ζώη Party Animal, αλλά και η δυνατότητα παραγγελίας προϊόντων από οπουδήποτε στην ΕΕ, που αποτελεί και το θέμα της ταινίας του Tomasz Konecki Ο Μοναχικός. Η δε ταινία Debut του Dalibor Matanić διαπραγματεύεται τα βασικά, θεμελιώδη δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε άνθρωπος που ζει στην ΕΕ.

«Η μάχη για την ανθρωπότητα, για έναν καλύτερο κόσμο, είναι ένα θέμα που διαπερνά ολόκληρο το έργο μου» είπε ο Matanić, όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του στο project. «Νομίζω ότι δημιουργήσαμε μια ιστορία που θα την κατανοήσουν όλοι.

Η ΕΕ θα προσφέρει επίσης στους νέους την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες μέσω Διαγωνισμού Νέων Σκηνοθετών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν ταινίες που διηγούνται την ιστορία της συμβολής της ΕΕ στη ζωή των ανθρώπων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν αυτό που αγαπούν. Για τη συμμετοχή, οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν μια γραπτή σύνοψη της υπόθεσης και ένα βίντεο από smartphone, στο οποίο οι ίδιοι θα εξηγούν τη συλλογιστική της ταινίας τους. Δέκα φιναλίστ θα επιλεγούν από μια επιτροπή σκηνοθετών και θα προκύψουν πέντε νικητές μέσω ψηφοφορίας του κοινού. Ως βραβείο, οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν την ταινία τους πραγματικότητα!

Και οι δέκα ταινίες – των πέντε επαγγελματιών σκηνοθετών και των πέντε νέων σκηνοθετών – θα υποστηριχθούν στο διαδίκτυο, (https://europa.eu/euandme/el/), με στόχο να παρουσιαστούν αληθινά παραδείγματα, με στοιχεία και αριθμούς, σχετικά με το τι έχει πετύχει η ΕΕ προς όφελος των νέων ανθρώπων. Από την πρόσβαση σε βοήθεια στην πρεσβεία οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο έως τη συμμετοχή σε προγράμματα, όπως το Erasmus+, τα οφέλη της ΕΕ είναι αναρίθμητα και περιλαμβάνουν επίσης το δικαίωμα σε επείγουσα ιατρική βοήθεια σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, καθώς και τη δυνατότητα χρήσης του κινητού τηλεφώνου οπουδήποτε στην ΕΕ, χωρίς επιπλέον χρέωση περιαγωγής.

 

Η Γιορτή της Ευρώπης στο Ναύπλιο, 19 Μαΐου 2018

Όλα αυτά που μας προσφέρει η Ευρώπη θα τα γιορτάσουμε στο Ναύπλιο, στην Πλατεία Δημαρχείου στις 19 Μαΐου και ώρα 20:00, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Δήμο Ναυπλιέων και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EDIC Δήμου Ναυπλιέων).

Στο επίκεντρο αυτής της μεγάλης γιορτής θα είναι η ταινία του Έλληνα Σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη,  “Party Animal”, μια ταινία στην οποία ο Alex, ένας 25άχρονος νεαρός, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι απαραίτητο να θυσιάσει το αγαπημένο του χόμπι, τον χορό. Αντίθετα, με την υποστήριξη της ΕΕ, μπορεί να το κάνει επάγγελμα.

Εκτός από τον Γιώργο Ζώη, στη γιορτή θα συμμετάσχει και ο Ευτύχης Μπλέτσας, που θα μας διηγηθεί ιστορίες από τα ταξίδια του στην Ευρώπη. Μαζί του θα μοιραστούμε κι εμείς τις δικές μας εμπειρίες – και όλα εκείνα τα όνειρα που δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα αν δεν ήμασταν ευρωπαίοι πολίτες.

Στη γιορτή μας θα συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Ναυπλίου, τοπικές σχολές χορού και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου. Θα ακούσουμε μουσική, θα χορέψουμε και θα αυτοσχεδιάσουμε. Παράλληλα, θα γνωρίσουμε κουλτούρες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα πιούμε δροσερά smoothies και θα βγάλουμε φωτογραφίες στο photobooth του #EUandME για να θυμόμαστε πάντα αυτή τη γιορτή της Ευρώπης!

 

Πληροφορίες για την εκστρατεία

Η εκστρατεία #EUandME θα διαρκέσει 18 μήνες. Θα ξεκινήσει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε 28 Κράτη Μέλη τον Μάιο του 2018 και θα περιλαμβάνει πέντε ταινίες σκηνοθετών, υπαίθριες εκδηλώσεις, ιστορίες πολιτών της ΕΕ και έναν διαγωνισμό για νέους σκηνοθέτες, καθώς και πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες από εταίρους της εκστρατείας. Σας καλούμε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες στη χώρα σας.

#EUandME

 

Ακολουθήστε την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook:  https://www.facebook.com/EURepresentationGreece/

Twitter: https://twitter.com/EEAthina

Instagram: https://www.instagram.com/ee_athina/

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.