Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2018 – Εαρινή Δέσμη: Η Επιτροπή εκδίδει συστάσεις προς τα κράτη μέλη με στόχο να επιτευχθεί βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη
24 Μαΐου, 2018
Χρηματοοικονομική Ένωση: Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την ανάπτυξη εξασφαλισμένων με κρατικά ομόλογα τίτλων με στόχο τη μείωση των κινδύνων
24 Μαΐου, 2018

Η ΕΕ βραβεύει τα καλύτερα έργα του προγράμματος LIFE για τη φύση, το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ — της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εκδήλωσης για το περιβάλλον — ο Eπίτροπος κ. Καρμένου Βέλα ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων LIFE του 2016 και του 2017. Στους εννέα νικητές περιλαμβάνονται έργα από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Ειδικό βραβείο Κοινού, σύμφωνα με την εφετινή Πράσινη Εβδομάδα που εστιάζεται στις βιώσιμες πόλεις, απονεμήθηκε σε ένα έργο του προγράμματος LIFE για τις «πράσινες πόλεις», που διερευνά λύσεις για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις.

Ο κ. Καρμένου Βέλα, Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία δήλωσε τα εξής: «Συγχαρητήρια στους νικητές και στους φιναλίστ των φετινών βραβείων LIFE! Αυτά τα ξεχωριστά έργα καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα LIFE έχει θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον, τη φύση, το κλίμα, τις πόλεις μας, και — πάνω από όλα — για τη ζωή των πολιτών της ΕΕ. Παρουσιάζουν το πρόγραμμα LIFE στην καλύτερη μορφή του: ως ένα πρόγραμμα που στηρίζει την τοπική καινοτομία, μπορεί να αναπαραχθεί σε διασυνοριακό επίπεδο και με οφέλη για όλους τους Ευρωπαίους. Χαίρομαι ιδιαίτερα που, με τη νέα πρόταση για την αύξηση του προϋπολογισμού, το LIFE θα συνεχίσει να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός οικολογικότερου μέλλοντος και σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.»

Ο κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, Επίτροπος αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια δήλωσε τα εξής: «Η δράση για το κλίμα αρχίζει από τα άτομα. Τούτα τα διακεκριμένα έργα του προγράμματος LIFE «Δράση για το κλίμα» δείχνουν ότι οι καλά σχεδιασμένες δράσεις στις οποίες συμμετέχουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, ευθύς εξαρχής, μπορούν να επιτύχουν απτά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα LIFE βοηθά μικρές, κλιματολογικά έξυπνες επενδύσεις να έχουν εμφανή αντίκτυπο, για παράδειγμα βοηθώντας τους αγρότες να αναπτύσσουν αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες τεχνικές. Δείχνει ότι η ουσιαστική αλλαγή είναι εφικτή και οικονομικά προσιτή.»

Τα βραβεία LIFE αναγνωρίζουν τα πλέον καινοτόμα, αποτελεσματικά και ικανά να αποτελέσουν έμπνευση έργα του προγράμματος LIFE στον τομέα της προστασίας της φύσης, του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα. Εάν εφαρμοστούν ευρέως, μπορούν να έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στο περιβάλλον και, παράλληλα, να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να παράσχουν σημαντικά οφέλη στους ευρωπαίους πολίτες.

 

ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ LIFE

Από τα 62 επικρατέστερα, τα εννέα σημαντικότερα έργα έλαβαν τον τίτλο «Καλύτερο έργο LIFE». Στους νικητές περιλαμβάνονται περιβαλλοντικά έργα από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, έργα που αφορούν τη φύση από το Βέλγιο, την Ελλάδα και τη Σλοβακία, και έργα κλιματικής δράσης από την Αυστρία και την Ισπανία (δύο έργα). Τα έργα που βραβεύονται επιλέχθηκαν για τη συμβολή τους στη βελτίωση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, με ιδιαίτερη προσοχή στον καινοτόμο χαρακτήρα τους, στη δυνατότητα αναπαραγωγής τους, στη συνάφεια με την ακολουθούμενη πολιτική και στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Η Ελλάδα – που συμμετείχε με 5 έργα – βραβεύτηκε για έργο LIFE ARCTOS/ KASTORIA – στην κατηγορία LIFE — Φύση και βιοποικιλότητα – για την προστασία της καφέ αρκούδας και των ελλήνων οδηγών

Ο νομός Καστοριάς έχει προστατέψει αρκούδες και οδηγούς στο νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου. Η χρηματοδότηση του LIFE συνέβαλε στον προσδιορισμό των πλέον θανατηφόρων σημείων του με τη βοήθεια αρκούδων εφοδιασμένων με ραδιοεπισήμανση και παρακολουθούμενων μέσω δορυφόρου. Ως μέρος του έργου ARCTOS/ KASTORIA, η τοπική αρχή έχει εγκαταστήσει οδικά σήματα, οπτικά αποτρεπτικά μέσα και περιφράξεις μήκους 35 χλμ., αδιαπέραστων από τις αρκούδες, ώστε η άγρια πανίδα να παραμένει εκτός οδικού δικτύου. Με τα μέτρα αυτά έχουν σχεδόν πλήρως εξαλειφθεί τα τροχαία δυστυχήματα. Το έργο έχει επίσης αναπτύξει ομάδα εμπειρογνωμόνων έκτακτης ανάγκης και άνω των 100 εθελοντών για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι αρκούδες στις τοπικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και για την παροχή εξοπλισμού σχετικού με τη διασφάλιση των κυψελών και των εκτρεφόμενων ζώων γενικότερα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.