Δελτίο Τύπου – ESCALAR: έως και 1,2 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης
8 Απριλίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: η Επιτροπή εκδίδει σύσταση για την υποστήριξη στρατηγικών εξόδου μέσω δεδομένων και εφαρμογών φορητών συσκευών
8 Απριλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η ΕΕ εντείνει τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας για την καταπολέμηση του ιού

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συντονίσουν ακόμη πιο στενά τις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν στις 7 Απριλίου 2020, οι Υπουργοί Έρευνας της ΕΕ υποστήριξαν το σχέδιο δράσης «ERAvsCorona» που προέκυψε μέσα από συζητήσεις μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των εθνικών υπουργείων.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα και η καινοτομία μάς δίνουν ελπίδα αλλά και τις επιστημονικές γνώσεις που χρειαζόμαστε για να καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό. Πρέπει να συνεργαστούμε ακόμη στενότερα εντός και εκτός ΕΕ ώστε η δράση μας να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Χαιρετίζω θερμά τη στήριξη που προσέφεραν οι υπουργοί στις πρώτες άμεσες δράσεις «ERAvsCorona». Οι δράσεις αυτές αποτελούν εξαιρετική βάση για τον συντονισμό, την ανταλλαγή πληροφοριών και ερευνητικών δεδομένων και τη χρηματοδότηση δράσεων προτεραιότητας. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας είμαστε πιο δυνατοί στη μάχη κατά του ιού».

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει 10 βραχυπρόθεσμες δράσεις προτεραιότητας για την καταπολέμηση του κορονοϊού που βασίζονται σε μια κοινή προσπάθεια άνευ προηγουμένου.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ χαιρέτισαν ιδίως την προτεινόμενη παράταση των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ κλινικών δοκιμών θεραπειών, την προβλεπόμενη διεπιστημονική πρόσκληση υποβολής προτάσεων για καινοτόμα ιατρικά μέτρα και μέτρα ετοιμότητας, την πιθανή συμπληρωματική χρηματοδότηση εν εξελίξει προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για καινοτόμους μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και μια νέα πλατφόρμα ανταλλαγής ερευνητικών δεδομένων για τον κορονοϊό.

Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο δράσης «ERAvsCorona» θα είναι προσεχώς διαθέσιμες εδώ καθώς και στο σχετικό δελτίο Τύπου της κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Επιτροπή έχει παράσχει συγκεκριμένη στήριξη σε επειγόντως αναγκαία έρευνα και καινοτομία στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της έξαρσης του κορονοϊού.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.