Δελτίο Τύπου – Αντιμονοπωλιακή πολιτική: Η Επιτροπή αποδέχεται τις δεσμεύσεις της Aspen για μείωση κατά 73 % των τιμών έξι αντικαρκινικών φαρμάκων εκτός πατέντας για να αποφευχθεί υπερβολική τιμολόγηση
11 Φεβρουαρίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Αποκλίνουσες δημογραφικές τάσεις στην Ευρώπη αποκαλύπτει νέα έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών
11 Φεβρουαρίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 κλείνει 30 χρόνια προσφοράς

Το «112», ο κοινός αριθμός της ΕΕ για τις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης, σώζει ζωές εδώ και 30 χρόνια και βοηθάει τους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν με ασφάλεια έχοντας πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Το 2019 οι Ευρωπαίοι κάλεσαν το «112» περίπου 150 εκατ. φορές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 56 % του συνόλου των κλήσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιήθηκαν περίπου 1,5 δισ. κλήσεις προς τον αριθμό.

 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Το 112 κρατά τους Ευρωπαίους ασφαλείς, επιτρέποντάς τους να έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ. Όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τον ενιαίο αριθμό της ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν τη χρήση της πλέον καινούριας τεχνολογίας για την αποτελεσματική ανταπόκριση στους καλούντες που βρίσκονται σε κίνδυνο.»

 

Οι χειριστές και τα συστήματα των εθνικών κέντρων λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης που είναι πίσω από τον αριθμό 112 πρέπει να διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και τον σωστό χειρισμό των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης. Η Επιτροπή υποστηρίζει την τεχνολογική αναβάθμιση των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, η υλοποίηση του προηγμένου συστήματος εντοπισμού κινητών (Advanced Mobile LocationAML) χρηματοδοτήθηκε σε 10 κράτη μέλη μέσω των έργων HELP112 και HELP112 II.

 

Σε 10 χρόνια το AML θα μπορούσε να σώσει περισσότερες από 10.000 ζωές στην ΕΕ, εντοπίζοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση του καλούντος. Όταν κάποιος τηλεφωνεί στο 112 από το έξυπνο κινητό του, το AML χρησιμοποιεί τις λειτουργίες του τηλεφώνου και το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo της ΕΕ, για να μεταδώσει με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τη θέση του καλούντος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Το AML είναι διαθέσιμο σε 19 κράτη μέλη, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Η Επιτροπή καλεί όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν γρήγορα αυτή τη ζωτικής σημασίας τεχνολογία, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

 

Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 στα κράτη μέλη μέσω τακτικών εκθέσεων.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.