Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση για δανειακή διευκόλυνση του δημόσιου τομέα η οποία εντάσσεται στον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης
28 Απριλίου, 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΗΒ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 26-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021
28 Απριλίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ CHARLES MICHEL ΚΑΙ ΤΗΝ URSULA VON DER LEYEN – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 26-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΣΎΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΈΛΕΙΑΣ 

 

Οι ευρωβουλευτές υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των γυναικών, εξέφρασαν αλληλεγγύη προς την πρόεδρο της Επιτροπής και τόνισαν την ανάγκη η Ευρώπη να δείχνει ενιαίο μέτωπο στην παγκόσμια σκηνή.

Σε κοινή συζήτηση ολομέλειας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Charles Michel και την πρόεδρο της Επιτροπής. Ursula von der Leyen, οι ευρωβουλευτές αξιολόγησαν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου και την πρόσφατη επίσκεψη των δύο Προέδρων στην Άγκυρα.

Αρκετοί ευρωβουλευτές έθιξαν την διαχείριση της πανδημίας από την ΕΕ (ιδίως το θέμα των εμβολιασμών) και άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συντριπτική πλειονότητα των ομιλητών ωστόσο χρησιμοποίησε τον χρόνο της για να καταδικάσει την εικόνα από την πρόσφατη επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου η πρόεδρος της Επιτροπής βρέθηκε χωρίς θέση δίπλα στους δύο άνδρες ομολόγους της, καθώς και την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο Charles Michel επανέλαβε ότι λυπάται για το συμβάν και ζήτησε συγγνώμη «από την Επιτροπή και όσους προσβλήθηκαν», λέγοντας ότι οι περιστάσεις δείχνουν πως θα έπρεπε να είχε ενεργήσει διαφορετικά. «Αισθανόμουν πληγωμένη, αισθανόμουν μόνη, ως γυναίκα και ως Ευρωπαία», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen. Τονίζοντας το ζήτημα της ανισότητας των φύλων, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν είναι τόσο προνομιούχες όσο η ίδια και των οποίων η φωνή δεν μπορεί να ακουστεί.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν ομόφωνα το περιστατικό, με την πλειονότητα να εκφράζει αλληλεγγύη προς την κα. von der Leyen. Πολλοί ομιλητές αποδοκίμασαν την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ άλλοι υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο στην παγκόσμια σκηνή. Η επίσκεψη στην Τουρκία θα έπρεπε να είχε στείλει μήνυμα ισχύος, αλλά αντίθετα η ΕΕ φάνηκε αδύναμη και διχασμένη, δήλωσαν.

Εάν η Ευρώπη πρόκειται να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Τουρκία, θα πρέπει να το πράξει μόνο με αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, τόνισαν οι ομιλητές. Πολλοί ευρωβουλευτές μίλησαν κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά της οπισθοδρόμησης των δημοκρατικών αξιών στην χώρα. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει ισχυρά μέτρα ως απάντηση σε πρόσφατες εξελίξεις, αμφισβητώντας τα σχέδια της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής της ένωσης με την Τουρκία, ενώ άλλοι ζήτησαν την επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ.

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα