Το κεντρικό επετειακό βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 40 ετών συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
28 Μαΐου, 2021
Η Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ 2021 εστιάζει στη μηδενική ρύπανση
28 Μαΐου, 2021

Προστασία των καταναλωτών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών ξεκινούν διάλογο με το TikTok

Αθήνα, 28/05/2021

 

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο των εθνικών αρχών προστασίας των καταναλωτών ξεκίνησαν επίσημο διάλογο με το TikTok για την επανεξέταση των εμπορικών πρακτικών και των πολιτικών του, μετά από προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) στις αρχές του τρέχοντος έτους σχετικά με παραβιάσεις των δικαιωμάτων των καταναλωτών της ΕΕ από το TikTok.

 

Στους τομείς ιδιαίτερης ανησυχίας περιλαμβάνονται κρυφές τεχνικές μάρκετινγκ, επιθετικές διαφημιστικές τεχνικές που απευθύνονται σε παιδιά και ορισμένοι συμβατικοί όροι στις πολιτικές του TikTok που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πως προκαλούν σύγχυση και είναι παραπλανητικοί για τους καταναλωτές.

 

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε σχετικά: «Η τρέχουσα πανδημία επιτάχυνε περαιτέρω την ψηφιοποίηση. Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, αλλά και νέους κινδύνους, ιδίως για τους ευάλωτους καταναλωτές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η στόχευση παιδιών και ανηλίκων με συγκαλυμμένη διαφήμιση, όπως διαφημιστικά πλαίσια (μπάνερ) σε βίντεο. Ο διάλογος που ξεκινούμε σήμερα αναμένεται να βοηθήσει το TikTok να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών.»

 

Το TikTok έχει στη διάθεσή του ένα μήνα για να απαντήσει και να συνεργαστεί με την Επιτροπή και τις αρχές προστασίας των καταναλωτών, υπό την καθοδήγηση της σουηδικής υπηρεσίας καταναλωτών και της ιρλανδικής επιτροπής ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή συνεργάζεται με τις αρχές προστασίας των καταναλωτών για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση παραβιάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών είναι διαθέσιμες εδώ.

 

 Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα