Διεθνής Ημέρα κατά της Κατάχρησης και της Παράνομης Διακίνησης ναρκωτικών: απαιτείται περισσότερη δράση για την πρόληψη, την πρόσβαση στη στήριξη και τον αγώνα κατά των διακινητών
25 Ιουνίου, 2021
ΑΛΕΡΤ – ΤΙ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕ Η ΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ COVID-19 – ΣΗΜΕΡΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ, 15:45-17:15 ΩΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
28 Ιουνίου, 2021

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

 

Δεύτερη Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου

 

Οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των Δυτικών Βαλκανίων θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν σχετικά με τον ρόλο των κοινοβουλίων στη Διεύρυνση της ΕΕ στην μετά-COVID εποχή.

Κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της δεύτερης Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΕΚ.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τον καίριο ρόλο των κοινοβουλίων στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στην μετά COVID εποχή με τον πρόεδρο. Sassoli. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες, θα συναντηθούν επίσης με ευρωβουλευτές-μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ.

Ο πρόεδρος Sassoli δήλωσε: «Χαίρομαι που καλωσορίζω για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους προέδρους των κοινοβουλίων των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι ζωτικής σημασίας να επιβεβαιωθεί εκ νέου ο ρόλος των κοινοβουλίων των Δυτικών Βαλκανίων και του ΕΚ στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ισχυρών δημοκρατιών, κατάλληλων για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Αυτό καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό μετά το πέρας της κρίσης του κορονοϊού, η οποία έχει πλήξει την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.»

Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν επίσης οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, οι οποίοι εκπροσωπούν την τρέχουσα και την επικείμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων είναι διαθέσιμος εδώ.

Συνάντηση με τον πρόεδρο Sassoli

(Σημείωση: οι ώρες των συνεδριάσεων είναι σε ώρα Ελλάδας)

Πότε: Δευτέρα 28 Ιουνίου, 16:00 – 18:00 (θα ακολουθήσει ομαδική φωτογραφία)

Που: Βρυξέλλες, κτίριο Altiero Spinelli, αίθουσα 5G3 και εξ αποστάσεως

Η συνεδρίαση με τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά.

Πότε: Δευτέρα 28 Ιουνίου, 13:30 -15:00

Που: κτίριο PaulHenri Spaak, αίθουσα 1A2, και εξ αποστάσεως

Πλήρες πρόγραμμα (στα αγγλικά)

Η Διάσκεψη των Κοινοβουλίων ΕΚ-Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του προέδρου Sassoli και σε συνεργασία με την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Κοινή Δήλωση του Ιουνίου 2021 θα είναι διαθέσιμη θα είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχετικές πληροφορίες

Η πρώτη Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 28 Ιανουαρίου 2020 υπό την αιγίδα του Προέδρου Sassoli. Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε στη συνέχεια επιβεβαίωσε το θεμελιώδη ρόλο των κοινοβουλίων στην προώθηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ΕΕ και στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων των λαών των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα