Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να οικοδομήσουν μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική αγορά επαγγελματικών υπηρεσιών
9 Ιουλίου, 2021
Δελτίο Τύπου – COVID-19: Η ΕΕ αποστέλλει 200.000 εμβόλια στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία
9 Ιουλίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκθεση σχετικά με τη νόσο COVID-19 στα παιδιά και τον ρόλο του σχολικού περιβάλλοντος στη μετάδοση της νόσου

                                                                                                            

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκθεση σχετικά με τη νόσο COVID-19 στα παιδιά και τον ρόλο του σχολικού περιβάλλοντος στη μετάδοση της νόσου

 

Αθήνα, 09/07/2021

 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τη νόσο COVID-19 στα παιδιά και τον ρόλο που διαδραματίζει το σχολικό περιβάλλον στη μετάδοση της νόσου.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τους προσεχείς μήνες τα κρούσματα COVID-19 σε παιδιά είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο απ’ ό,τι στον ενήλικο πληθυσμό, όπου το ποσοστό εμβολιασμού αυξάνεται. Επιπλέον, δεδομένου του πιθανού συνεχιζόμενου κινδύνου μετάδοσης μεταξύ των μη εμβολιασμένων παιδιών, είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστεί το εκπαιδευτικό σύστημα ενόψει του επόμενου σχολικού έτους. Η τήρηση φυσικής απόστασης, τα μέτρα υγιεινής και οι έγκαιρες εξετάσεις των συμπτωματικών περιπτώσεων εξακολουθούν να έχουν θεμελιώδη σημασία για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολείο. Το κλείσιμο σχολείων από μόνο του δεν επαρκεί για να αποφευχθεί η μετάδοση στην κοινότητα, εάν δεν χρησιμοποιούνται άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που αναφέρονται ανωτέρω.

 

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Η προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων στην κοινωνία μας αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Το παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων σε όλη την ΕΕ είχε αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών και των εφήβων μας. Έχει οδηγήσει σε προβλήματα όπως η κοινωνική απομόνωση, η ψυχολογική δυσφορία, το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης, γεγονός που φυσικά προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Όλοι θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να ζουν τη ζωή τους με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, τα μέτρα στα σχολεία, όπως η τήρηση φυσικής απόστασης και άλλα μέσα για τη μείωση των κινδύνων μετάδοσης, θα εξακολουθήσουν να αποδεικνύονται απαραίτητα για την πρόληψη της μετάδοσης και για να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοικτά, ιδίως με δεδομένο ότι η παραλλαγή δέλτα κυκλοφορεί όλο και περισσότερο.»

 

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, δήλωσε: «Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν πληγεί σοβαρά από το κλείσιμο του σχολείου και την εξ αποστάσεως μάθηση κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Καθώς προετοιμαζόμαστε για το επόμενο σχολικό έτος, η έκθεση του ECDC έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Η διαφύλαξη της υγείας και της ευημερίας των παιδιών μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας. Τα μέτρα πρέπει να προσαρμοστούν, ώστε να αποτρέπεται η μετάδοση, καθώς και να παρέχεται στα παιδιά ασφαλές περιβάλλον μάθησης και διδασκαλίας.»

 

Η έκθεση βασίζεται και επικαιροποιεί τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις προηγούμενες εκθέσεις του ECDC σχετικά με το θέμα αυτό, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 2020.

 Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα