Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η ΕΕ στηρίζει τη μεταφορά βασικών εφοδίων στα κράτη μέλη
30 Ιουλίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Δασικές πυρκαγιές: Αποστολή τριών πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Τουρκία
2 Αυγούστου, 2021

Δελτίο Τύπου – Τέσσερις νέες προκηρύξεις στηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης με συνολικά 12 εκατ. ευρώ

                                                                                                            

Τέσσερις νέες προκηρύξεις στηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης με συνολικά 12 εκατ. ευρώ

 

Αθήνα, 02/08/2021

 

Η Επιτροπή δημοσίευσε τέσσερις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την προαγωγή μιας δημόσιας σφαίρας ζωντανής και πολύμορφης και την ενίσχυση της πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστες πληροφορίες σε όλη την ΕΕ.

 

Μέσω της πρώτης πρόσκλησης θα στηριχθεί η δημιουργία πολύγλωσσου δημοσιογραφικού περιεχομένου σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα για ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ η δεύτερη πρόσκληση έχει στόχο την αύξηση της παραγωγής σχετικού περιεχομένου για το ραδιόφωνο. Ακόμη, μέσω ενός πιλοτικού έρχου θα στηριχθούν δίκτυα νεανικών μέσων ενημέρωσης που παράγουν περιεχόμενο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για εκδηλώσεις, το οποίο προάγει την κριτική σκέψη. Τέλος, μια προπαρασκευαστική ενέργεια για τις πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε αξιόπιστες πληροφορίες, με τη συμμετοχή ραδιοτηλεοπτικών φορέων και εκδοτών.

 

Μαζί, οι προκηρύξεις αυτές θα λάβουν περίπου 12 εκατ. ευρώ σε συνολική χρηματοδότηση από την ΕΕ. Όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα θα λειτουργούν με πλήρη συντακτική ανεξαρτησία.

 

Η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία μάς έδειξε πόσο καίριος είναι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης για την πληροφόρησή μας, ταυτόχρονα όμως επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση του κλάδου. Αυξάνουμε και διαφοροποιούμε τις πηγές χρηματοδότησής μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέροντας νέες ευκαιρίες, εργαλεία και βοήθεια. Αναμένουμε από τα κράτη μέλη να πράξουν το ίδιο, σεβόμενα πλήρως την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης».

 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, προσέθεσε: «Ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης έχει πληγεί σοβαρά από τις προκλήσεις που επέφερε η πανδημία. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά του. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών συνεχίζουμε να προωθούμε και να υπερασπιζόμαστε ένα ελεύθερο και πλουραλιστικό οικοσύστημα μέσων ενημέρωσης, εστιάζοντας στους νέους της Ευρώπης και στη συνεργασία, για να βοηθήσουμε τους πολίτες να συγκρίνουν διαφορετικές απόψεις πέρα από τα σύνορα».

 

Οι νέες προκηρύξεις έρχονται να προστεθούν σε δύο άλλες πρόσφατες προκηρύξεις για τη στήριξη του τομέα των μέσων ενημέρωσης: την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για δημοσιογραφικές συμπράξεις με στόχο την ενθάρρυνση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών οργανισμών στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», και την πρόσκληση υποβολής προτάσεων με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», για τη στήριξη έργων που εστιάζουν στην καινοτομία των μέσων ενημέρωσης. Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για τη στήριξη ενός ελεύθερου, βιώσιμου και πλουραλιστικού περιβάλλοντος μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη δημοκρατία και στο σχέδιο δράσης για τα μέσα ενημέρωσης και τον οπτικοακουστικό τομέα.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές και άλλες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη στήριξη του τομέα των μέσων ενημέρωσης είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ είναι διαθέσιμο και ένα εργαλείο που βοηθά τα μέσα ενημέρωσης να βρουν ευκαιρίες χρηματοδότησης. Οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης μπορούν επίσης να βρουν βοήθεια σε εθνικό επίπεδο μέσω των γραφείων του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». 

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα