ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ – ΤΡΙΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 10.45-13.50 (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)
13 Σεπτεμβρίου, 2021
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ – ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 13-16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
13 Σεπτεμβρίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: Βραβεύθηκαν τρεις ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ

 

                                                                                                            

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: Βραβεύθηκαν τρεις ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ

 

Αθήνα, 13/09/2021

 

Το Σάββατο ανακοινώθηκαν οι νικητές του 78ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

 

Τρεις από τις ταινίες που βραβεύτηκαν έχουν γυριστεί με χρηματοδότηση της ΕΕ. Η ταινία «Il buco» (Η τρύπα) του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο, που συμμετείχε στο τμήμα «Venezia 78» του διαγωνισμού, έλαβε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής. Επιπλέον, ο Πέτερ Κερέκες και ο Ιβάν Οστροτσόβσκι έλαβαν το βραβείο «Orizzonti» (Ορίζοντες) καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Cenzorka» (107 μητέρες). Η κριτική επιτροπή των βραβείων «Orizzonti» απένειμε επίσης το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στον Πίσεθ Τσαν για τον ρόλο του στην ταινία «Bodeng sar» (Λευκό κτίριο) του Κάβιτς Νεάνγκ.

 

Συνολικά 6 ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ διαγωνίστηκαν στο φετινό φεστιβάλ σε διάφορες κατηγορίες, ιδίως στα τμήματα «Venezia 78», «Orizzonti» (Ορίζοντες), «Orizzonti Extra» (Ορίζοντες Extra) και «Orizzonti Short Films» (Ορίζοντες Ταινίες Μικρού Μήκους). Οι ταινίες αυτές είναι συμπαραγωγές διεθνών ομάδων υψηλού κύρους από χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σουηδία και Τσεχία) αλλά και τρίτες χώρες (Νορβηγία, Καμπότζη, Κονγκό, Λίβανος, Κατάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Ουκρανία).

 

Συνολικά, η ΕΕ έχει επενδύσει περισσότερα από 290.000 ευρώ μέσω του σκέλους MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» στην ανάπτυξη και τη διεθνή συμπαραγωγή και διανομή των ταινιών αυτών.

 

Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν επίσης στο πλαίσιο της εκστρατείας για τα 30 χρόνια του προγράμματος MEDIA, η οποία τιμά τη συνεχή στήριξη της ΕΕ προς την οπτικοακουστική βιομηχανία επί δεκαετίες, τονίζοντας τα επιτεύγματά της μπροστά και πίσω από τις κάμερες και αναδεικνύοντας τον πραγματικό αντίκτυπο της στήριξης της ΕΕ στον κλάδο.

 

Το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA», φιλοξένησε επίσης μια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Κινηματογράφου στις 6 Σεπτεμβρίου με τίτλο: «Στα παρασκήνια της βιομηχανίας κινηματογράφου: για μια καινοτόμο και ανθεκτική βιομηχανία».

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα