ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ- ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 18-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
19 Οκτωβρίου, 2021
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ- ΤΡΙΤΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 18-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
19 Οκτωβρίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ VARHELYI ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ 2021 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ, ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση θα αξιολογήσει την πορεία της διαδικασίας ένταξης και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στις επτά χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Πότε: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 16.00-17.30 (ώρα Ελλάδας)
Πού: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Στρασβούργο, αίθουσα 
DE MADARIAGA S1 και διαδικτυακά

Ενημερωθείτε για την ατζέντα και παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση εδώ.

Στην παρουσίασή του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Oliver Várhelyi αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της ΕΕ στην διαδικασία διεύρυνσης, εφόσον οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες προχωρήσουν σε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών της ΕΕ τόνισαν ότι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli προέτρεψε τους ηγέτες να ξεπεράσουν τα τρέχοντα εμπόδια και να προχωρήσουν με τη διαδικασία ένταξης.

Ιστορικό:

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί τη «Δέσμη Μέτρων για τη Διεύρυνση», μια δέσμη εγγράφων που εξηγούν την πολιτική της Επιτροπής στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ανακοίνωσης σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ που ορίζει τα μελλοντικά βήματα και εξετάζει την κατάσταση στις υποψήφιες και τις εν δυνάμει υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην ΕΕ. Το πακέτο επίσης περιλαμβάνει τις εκθέσεις στις οποίες η Επιτροπή παρουσιάζει τις λεπτομερείς αξιολογήσεις της σχετικά με την κατάσταση σε κάθε υποψήφια χώρα.

 

Στις πρόσφατες εκθέσεις τους για την αξιολόγηση της πορείας σε Αλβανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία (25 Μαρτίου), Μαυροβούνιο (19 Μαΐου) , Βοσνία και Ερζεγοβίνη (24 Ιουνίου) για τα έτη 2019-2020, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι για να προσχωρήσουν στην ΕΕ οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε μόνιμες μεταρρυθμίσεις που αφορούν θεμελιώδεις τομείς, όπως είναι το κράτος δικαίου και πρέπει να διαθέτουν δημοκρατικούς θεσμούς που να λειτουργούν αποτελεσματικά. Στην έκθεση για την Τουρκία (19 Μαΐου), οι ευρωβουλευτές άσκησαν κριτική για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε ζητήματα κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς επίσης και για την επιθετική εξωτερική της πολιτική.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Δελτίο τύπου για IPA III: 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ ως προενταξιακή βοήθεια στις χώρες για να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, 15.09.2021

 Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα