ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ, 3-5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
5 Νοεμβρίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Τα εθνικά μέτρα φερεγγυότητας μετά την πανδημία της COVID-19 βοήθησαν τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τις πτωχεύσεις
5 Νοεμβρίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Διεθνής ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων

Αθήνα, 03/11/2021

 

Επ’ ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και η Αντιπρόεδρος κ. Βιέρα Γιούροβα προέβησαν στην παρακάτω κοινή δήλωση: 

 

«Πριν από λίγες εβδομάδες, η Μαρία Ρέσα και ο Ντιμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκαν με το Νόμπελ ειρήνης για το 2021, σε αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλουν για τη διαφύλαξη της ελευθερίας της έκφρασης. Με κίνδυνο τη ζωή τους έχουν αποκαλύψει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας μέσα από τα ρεπορτάζ τους. Δυστυχώς, οι ιστορίες και οι φωνές πολλών ανεξάρτητων δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να καταπνίγονται. Οι δημοσιογράφοι είναι αντιμέτωποι με όλο και περισσότερες απειλές και επιθέσεις, ακόμη και δολοφονίες στις τραγικότερες των περιπτώσεων. Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης και διασφαλίζουν την πρόσβαση όλων των πολιτών στην πληροφόρηση. Συνεισφέρουν στα θεμέλια της δημοκρατίας και των ανοιχτών κοινωνιών. Η ατιμωρησία για τα εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων πρέπει να σταματήσει στην επικράτειά μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς θα στηρίξουμε και θα προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους όπου κι αν βρίσκονται. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ένα ελεύθερο και ποικιλόμορφο περιβάλλον μέσων ενημέρωσης, να στηρίζουμε τη συνεργατική και διασυνοριακή δημοσιογραφία και να καταπολεμούμε τις παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ελευθερία και πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης. Οι επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης είναι επιθέσεις κατά της δημοκρατίας.»

 

Βλ. το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης.

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα