Αθήνα, 31/01/2022
Σήμερα ο τομέας του τουρισμού, οι ευρωπαϊκές ενώσεις συντονισμού του τουρισμού, οι πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με την υποστήριξη της Επιτροπής, συγκρότησαν μια ευρεία σύμπραξη δεξιοτήτων για το τουριστικό οικοσύστημα της ΕΕ.
Τα μέλη της σύμπραξης συμφώνησαν επί συγκεκριμένων δεσμεύσεων και δεικτών που έχουν στόχο να βοηθήσουν τους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού να αποκτήσουν νέες δεξιότητες κατά τα επόμενα έτη. Σε αυτές μπορούν να περιλαμβάνονται ψηφιακές, πράσινες και κοινωνικές δεξιότητες, όπως η κατάρτιση στην εξυπηρέτηση πελατών και γλωσσικές δεξιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την απασχολησιμότητα στον εν λόγω τομέα. Ένας από τους στόχους της σύμπραξης είναι η αύξηση των δραστηριοτήτων αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης κατά 40 % για τους εργαζομένους και κατά 80 % για τους ανέργους ως το 2025. Δεδομένου ότι το τουριστικό οικοσύστημα της ΕΕ έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού, η επένδυση στις δεξιότητες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς του, την εκπλήρωση των οικονομικών και κοινωνικών ευθυνών του τουριστικού τομέα και τη διευκόλυνση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Ο τουρισμός είναι ένα από τα οικοσυστήματα που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις έχασαν πολύτιμους εργαζομένους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Για βιώσιμη ανάκαμψη, πρέπει να εξοπλίσουμε το τουριστικό εργατικό δυναμικό με τις δεξιότητες που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις εξελίξεις της τουριστικής ζήτησης και να πρωτοστατήσει στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Οι εθνικές και περιφερειακές συμπράξεις για τις δεξιότητες θα δώσουν ώθηση στην πρακτική εφαρμογή του συμφώνου για τις δεξιότητες».
Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ προσέθεσε: «Το τουριστικό οικοσύστημα της Ευρώπης αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η νέα σύμπραξη για τις δεξιότητες θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των εταιρειών και των εργαζομένων. Θα παράσχει εργαλεία για τη στήριξή τους και θα συμβάλει στη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας».
Σε συνέχεια των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο άλλων έξι βιομηχανικών οικοσυστημάτων, η σύμπραξη αυτή συγκεκριμενοποιεί το σύμφωνο για τις δεξιότητες, μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα. Κύριος στόχος του συμφώνου είναι η κινητοποίηση πόρων και η παρότρυνση όλων των εταίρων να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού στα κυριότερα βιομηχανικά οικοσυστήματα. Από τότε που συστάθηκε, πάνω από 500 οργανισμοί έχουν δεσμευτεί να επανειδικεύσουν 1,5 εκατομμύριο άτομα στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει επίσης στον απώτερο στόχο ως το 2030 τουλάχιστον το 60 % του συνόλου των ενηλίκων να καταρτίζεται κάθε χρόνο. Επιπλέον, η πρωτοβουλία στηρίζει τη μεταβατική πορεία του τουριστικού οικοσυστήματος, που συνδημιουργήθηκε από τον ίδιο τον κλάδο.
Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα