Ουκρανία: Η ΕΕ εγκρίνει την τέταρτη δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας
16 Μαρτίου, 2022
Αθλητισμός: Η Επιτροπή αυξάνει τις δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό
16 Μαρτίου, 2022

Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ: Η Επιτροπή ενέκρινε τη δεύτερη έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο και την εφαρμογή του στην ΕΕ

certificate

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δεύτερη έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο και την εφαρμογή σε όλη την ΕΕ του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος τον Ιούλιο του 2021, τα κράτη μέλη έχουν εκδώσει πάνω από 1,7 δισ. ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της ΕΕ, διευκολύνοντας έτσι την ελεύθερη κυκλοφορία σε μια περίοδο κατά την οποία ίσχυαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η έκθεση δείχνει επίσης πώς το πιστοποιητικό της ΕΕ αναδείχθηκε σε παγκόσμιο πρότυπο, συνδέοντας όχι μόνο τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και 35 τρίτες χώρες με το σύστημα της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 1,7 δισ. πιστοποιητικά. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει αποδειχθεί ένα αξιόπιστο και εύχρηστο εργαλείο, το οποίο επέτρεψε στους πολίτες να ταξιδεύουν στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Καθώς η κατάσταση μεταβάλλεται, η Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες για γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς περιορισμούς. Παροτρύνουμε τα κράτη μέλη να άρουν τους τελευταίους εναπομείναντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ιδίως εφόσον αίρουν τα εγχώρια μέτρα.»

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Επιτροπή πρότεινε την παράταση του κανονισμού για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έως τις 30 Ιουνίου 2023. Η προτεινόμενη παράταση αποσκοπεί στη διασφάλιση τη λειτουργικότητας του πιστοποιητικού πέραν της αρχικής ημερομηνίας λήξης που είχε οριστεί για τον Ιούνιο του 2022, καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά το καλοκαίρι.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι διαθέσιμες στον ειδικό ιστότοπο  και στις σχετικές ερωταπαντήσεις.

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα