Γεωργία: Το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ καταγράφει σημαντική άνοδο στις αρχές του 2022
4 Μαΐου, 2022
Βραβείο Δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia»: πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων
4 Μαΐου, 2022

Μέλλον της Ευρώπης: οι προτάσεις της Ολομέλειας κλίνουν προς αναθεώρηση Συνθηκών

•H Ολομέλεια της Διάσκεψης υιοθέτησε 49 προτάσεις (περισσότερα από 300 μέτρα) για ευρείες μεταρρυθμίσεις
•Στήριξη για τις προτάσεις από ευρεία πλειοψηφία στην αντιπροσωπεία του ΕΚ
•Οι ευρωβουλευτές θα επιδιώξουν επίσημα τροποποίηση των Συνθηκών, με βάση τα αιτήματα των πολιτών
•Ιδιαιτέρως θετική η αντίδραση των πολιτών προς τις προτάσεις, καλούν να δοθεί άμεσα συνέχεια

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας της Διάσκεψης, όπου οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το αποτέλεσμα και ανακοίνωσαν ότι θα δρομολογήσουν ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.
Κατά την τελευταία συνεδρίασή της την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Ολομέλεια της Διάσκεψης κατέληξε βάσει συναίνεσης στις τελικές προτάσεις της. Πλέον έχει εγκρίνει 49 προτάσεις σε 9 θεματικούς τομείς, με τουλάχιστον 300 μέτρα για την επίτευξή τους, με βάση 178 συστάσεις από τις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών, τη συνεισφορά των Εθνικών Ομάδων Πολιτών, και 43.734 εισηγήσεις σχετικά με 16.274 ιδέες που καταγράφηκαν στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα.

Μπορείτε να βρείτε μια ενδεικτική σύνοψη των υφιστάμενων θέσεων του Κοινοβουλίου και του εν εξελίξει έργου του σε συνάρτηση με τις προτάσεις της Ολομέλειας της Διάσκεψης στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα (στα αγγλικά).

Η απόφαση του Κοινοβουλίου

Την Παρασκευή, η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να στηρίξει το προσχέδιο προτάσεων της Ολομέλειας. Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι το ΕΚ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μέχρι σήμερα, διασφαλίζοντας π.χ. ότι η συμβολή των πολιτών θα παραμείνει στο επίκεντρο των συζητήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Οι ομιλητές από τις πέντε πολιτικές ομάδες που εκπροσωπούν ευρεία πλειοψηφία στο ΕΚ (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Renew, Πράσινοι και Αριστερά) συμφώνησαν ότι τα προσχέδια προτάσεων αποτελούν ένα σημαντικό πολιτικό επίτευγμα. Επεσήμαναν δε τα συγκεκριμένα επιτεύγματα του Κοινοβουλίου όσον αφορά τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής και δημοκρατικής διαδικασίας, για παράδειγμα μέσω της σύστασης των Ομάδων Εργασίας, οι οποίες υπέβαλαν τα προσχέδια προτάσεων της Ολομέλειας. Οι εκπρόσωποι δύο πολιτικών ομάδων (ID και των Συντηρητικοί) υποστήριξαν ότι οι προτάσεις δεν αντικατοπτρίζουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και ανακοίνωσαν ότι οι ομάδες τους δεν θα τις στηρίξουν.

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση της αντιπροσωπείας του ΕΚ.

Συναίνεση στην Ολομέλεια: έτοιμοι οι ευρωβουλευτές να πιέσουν για αναθεώρηση των Συνθηκών

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ξεκίνησε με την παρουσίαση των προτάσεων από τους προέδρους των Ομάδων Εργασίας και τους εκπροσώπους των πολιτών. Σχεδόν όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με βάση τις συστάσεις των πολιτών.

Μετά τις παρουσιάσεις, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμικών συνιστωσών της Διάσκεψης (Κοινοβούλιο, Συμβούλιο, Επιτροπή και εθνικά κοινοβούλια) ενέκριναν τις προτάσεις βάσει συναίνεσης. Κατά την ομιλία του και εξ ονόματος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου, ο συμπρόεδρος της Διάσκεψης Guy Verhofstadt επιβεβαίωσε ότι οι πολιτικές ομάδες θα υποβάλουν ψήφισμα κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις 2-5 Μαΐου στο οποίο θα καλέσουν για αναθεώρηση των Συνθηκών. Σχολιάζοντας ότι η Διάσκεψη τον έκανε να συνειδητοποιήσει τη σημασία των συμμετοχικών μηχανισμών που συμπληρώνουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ο ίδιος δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές πρέπει να αγωνιστούν σκληρά ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι προτάσεις της Διάσκεψης θα μετατραπούν στις απαραίτητες για την ΕΕ μεταρρυθμίσεις.

Παρακολουθείστε την ομιλία του Guy Verhofstadt εξ ονόματος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου ή τις μαγνητοσκοπημένες ομιλίες των ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια.

Οι πολίτες απαιτούν δράση

Το Σάββατο το πρωί, οι πολίτες έλαβαν τον λόγο για να σχολιάσουν τις τελικές προτάσεις και τη διαδικασία που οδήγησε σε αυτές, μιλώντας θετικά και για τα δύο θέματα. Τόνισαν ότι αναμένουν πλέον από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την συνέχεια που αρμόζει στην Διάσκεψη, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην απογοητευτούν οι πολίτες στον απόηχο αυτής της ιστορικής στιγμής. Επίσης, σχολίασαν τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν οι ιδέες τους μέσω των συζητήσεων της Διάσκεψης και τον αντίκτυπο που είχε σε αυτές η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο συνειδητοποίησαν τη σημασία της υπεράσπισης των ιδεών τους κατά την προετοιμασία των προτάσεων.

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη την τελική συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Επόμενα βήματα

Την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου), οι τρεις συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής θα παρουσιάσουν την τελική έκθεση της Διάσκεψης στους Προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σε τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Σύνδεσμοι
Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ – «At A Glance: The Conference on the Future of Europe» (20.01.2022, στα αγγλικά)
Διαδικασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης
Χρονοδιάγραμμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης
Δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό από το Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου (Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης)
Στην τελευταία της συνάντηση, η Ολομέλεια της Διάσκεψης κατέληξε σε συναίνεση για τις τελικές προτάσεις της © EU 2022 – EP

Πηγή:Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα