Πόλεμος στην Ουκρανία: προστασία των γυναικών από τη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση
6 Μαΐου, 2022
08-05-2022 Ευρωπαϊκές Ημέρες Νεολαίας, 7 και 8 Μαΐου: Ραντεβού σε Ελευσίνα και Ζάππειο!
6 Μαΐου, 2022

Υπόθεση Kavala: ψήφισμα του ΕΚ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Απερίφραστη καταδίκη της απόφασης του Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για ισόβια κάθειρξη του Osman Kavala
Οι τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον ίδιο και τους συγκατηγορούμενούς του
Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει νομικά δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

 

Η περίπτωση του Osman Kavala στην Τουρκία

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει, με τον πιο έντονο τρόπο, την πρόσφατη απόφαση του 13ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, που εκδόθηκε την 25η Απριλίου, με την οποία επιβλήθηκε εις βάρος του Osman Kavala ισόβια ποινή για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ετυμηγορία ελήφθη αφού ο Kavala είχε περάσει πάνω από τεσσεράμισι χρόνια υπό άδικη και παράνομη κράτηση. Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν, επίσης, την ποινή που του επιβλήθηκε, λιγότερο από τρεις μήνες αφότου το Συμβούλιο της Ευρώπης κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας επειδή αρνήθηκε να εφαρμόσει τη νομικά δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωση του.

Ο Osman Kavala συνελήφθη και φυλακίστηκε για πρώτη φορά την 1η Νοεμβρίου 2017 ως κατηγορούμενος σε σχέση με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Gezi το 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Εκτός από την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του, οι ευρωβουλευτές ζητούν το ίδιο και για τους συγκατηγορουμένους του, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 18ετή φυλάκιση με τις ίδιες κατηγορίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αρχιτέκτονας Mücella Yapıcı, ο δικηγόρος Can Atalay, ο πολεοδόμος Tayfun Kahraman, ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Boğaziçi, Ali Hakan Altınay, ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Bilgi Yiğit Ali Ekmekçi, η παραγωγός ταινιών Çiğdem Mater Utku και η δημιουργός ντοκιμαντέρ Mine Özerden.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ανάταση χεριών. Για περισσότερες λεπτομέρειες, η πλήρης έκδοση της έκθεσης θα είναι διαθέσιμη εδώ. (05.05.2022)

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε κατά την ίδια συνεδρίαση ακόμη δύο ψηφίσματα σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Καμπότζη (σχετικά με τη συνεχή καταστολή της αντιπολίτευσης) και την Κίνα (σχετικά με τις αναφορές περί συνεχιζόμενης αφαίρεσης οργάνων). Το πλήρες δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ, στα αγγλικά.

 

Σύνδεσμοι
Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Παρακολουθήστε βιντεοσκόπηση των συζητήσεων της ολομέλειας (05.05.2022)
Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα