Οι κρατικές φορολογικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες επιβολής των φόρων στηρίζοντας την ειδική ομάδα «Δέσμευση και κατάσχεση»
14 Ιουνίου, 2022
Η ΕΕ προσφέρει στήριξη ύψους 20 εκατ. ευρώ στις νεοφυείς ουκρανικές επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας
14 Ιουνίου, 2022

Ουκρανία: Η ΕΕ ενισχύει την επιχειρησιακή στήριξη των ανθρωπιστικών οργανώσεων

The European and Ukrainian flags

Καθώς στην Ουκρανία οι ανθρωπιστικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της παράνομης ρωσικής εισβολής, η ΕΕ παρέχει άμεση επιχειρησιακή στήριξη σε οργανώσεις παροχής βοήθειας που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ δημιούργησε και χρηματοδότησε πλήρως δύο αποθήκες στην Ουκρανία, στη Βινίτσια και στο Ντνίπρο αντίστοιχα, και έχει συνάψει σύμβαση με υπηρεσίες οδικών μεταφορών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη. Η χρήση αυτών των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ ανθρωπιστικών υπηρεσιών προσφέρεται δωρεάν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του νέου συστήματος ικανότητας ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής δράσης,το οποίο εφαρμόζεται επί του παρόντος από την Handicap International. Η Γαλλία θα συγχρηματοδοτήσει επίσης αυτές τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, δεδομένου ότι είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Οι ανθρωπιστικές αρχές παραβιάζονται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ενώ η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει αμάχους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες, πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στο εσωτερικό της Ουκρανίας σε όσους δεν έχουν φύγει, είτε από επιλογή είτε λόγω ανάγκης. Η πρωτοβουλία της ικανότητας ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής δράσης παρέχει υπηρεσίες σε εταίρους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και σε κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερη αντίδραση.»

Η ΕΕ στηρίζει τις οδικές μεταφορές στην Ουκρανία από τις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους. Μέχρι στιγμής, οι οδικές μεταφορές έχουν βοηθήσει πάνω από 18 ευρωπαίους και τοπικούς εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας να παραδώσουν πάνω από 750 τόνους ανθρωπιστικού φορτίου μέσω 56 αποστολών. Οι παραδόσεις επέτρεψαν τη διοχέτευση της ενίσχυσης σε δυσπρόσιτες γειτονιές, όπως τα κέντρα των πόλεων Χάρκοβο και Κραματόρσκ. Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί περιλαμβάνει βασικά τρόφιμα και είδη, εξοπλισμό υγιεινής και ιατρικά εφόδια. Η αποθήκη της Βινίτσια διαθέτει επίσης εγκατάσταση ελεγχόμενης θερμοκρασίας, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για την αποθήκευση ειδών όπως τα φάρμακα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα