Η ΕΕ και η Ιαπωνία ενισχύουν την οικονομική συνεργασία μέσω διαλόγου υψηλού επιπέδου
7 Νοεμβρίου, 2022
Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή διαβουλεύεται περαιτέρω με τα κράτη μέλη σχετικά με την παράταση και την προσαρμογή του προσωρινού πλαισίου κρίσης
7 Νοεμβρίου, 2022

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας: Νέες επιχορηγήσεις ύψους 295 εκατ. ευρώ για ερευνητές που θα ασχοληθούν με την αντιμετώπιση σύνθετων επιστημονικών προκλήσεων

rowing

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) χορήγησε επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 295 εκατ. ευρώ σε 29 ερευνητικές ομάδες, οι οποίες εργάζονται σε απαιτητικούς πολυεπιστημονικούς ερευνητικούς τομείς. Μεταξύ άλλων, διερευνούν τα μυστικά που κρύβονται στους πάγους της Γροιλανδίας που λιώνουν, το πώς η αίσθηση του χώρου, η ιεραρχία και η ιδιοκτησία είναι βαθιά εντυπωμένες στους εγκεφάλους μας, καθώς και ελπιδοφόρες προσεγγίσεις για την ευημερία μας που σέβονται τα όρια του πλανήτη.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Οι νέες αυτές επιχορηγήσεις θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διερευνήσουν από κοινού τους τομείς που τους ενδιαφέρουν, υπερβαίνοντας τα σύνορα μεταξύ επιστημονικών κλάδων. Θα αποκτήσουν γνώσεις που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει και να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία σε όλους τους υπότροφους!»

Περισσότερες από360 προτάσεις υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις συνέργειας του ΕΣΕ, η οποία προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» της ΕΕ. Η εν λόγω χρηματοδότηση ύψους 295 εκατ. ευρώ θα βοηθήσει ομάδες δύο έως τεσσάρων εξεχόντων ερευνητών να συγκεντρώσουν συμπληρωματικές δεξιότητες, γνώσεις και πόρους στο φιλόδοξο ερευνητικό τους έργο. Στα χρηματοδοτούμενα έργα συμμετέχουν 105 κύριοι ερευνητές, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την έρευνά τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 19 ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες. Οι επιχορηγήσεις, αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ η καθεμία, θα συμβάλουν στη δημιουργία περίπου 1.000 θέσεων εργασίας στις εν λόγω ερευνητικές ομάδες για μεταδιδακτορικούς υπότροφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΣΕ.

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα