Νέες προσκλήσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» για την ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας
21 Νοεμβρίου, 2022
Στοιχεία για την έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή (AMR): Η χρήση αντιβιοτικών στην ΕΕ μειώνεται, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα
21 Νοεμβρίου, 2022

Ουκρανία: Η ΕΕ αποστέλλει επιπλέον ενεργειακό εξοπλισμό και βοήθεια έκτακτης ανάγκης

ukraine flag

Η Επιτροπή συντονίζει μια νέα αποστολή βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη της Ουκρανίας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μέσα στον Νοέμβριο. Μεταξύ των ειδών που θα παραδοθούν, συνολικού βάρους άνω των 1.800 τόνων, περιλαμβάνεται και ενεργειακός εξοπλισμός. Έτσι, η συνολική υλική βοήθεια που έχει αποσταλεί στην Ουκρανία έχει βάρος 74,000 τόνους και αξία άνω των 450 εκατ. ευρώ, πέραν της χρηματοδοτικής ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 523 εκατ. ευρώ που έχει παρασχεθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στη χώρα έως σήμερα. Η τελευταία αυτή αποστολή βοήθειας προέρχεται από το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενεργειακά εφόδια, είδη στέγασης και πρώτων βοηθειών, προστατευτικό ρουχισμό, πυροσβεστικό εξοπλισμό, υδροφόρες και λεωφορεία. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν στείλει στήριξη στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού.
Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Η καταστροφή των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Παραμονές του χειμώνα, οι άνθρωποι αποκόπτονται από την ηλεκτρική ενέργεια και τη θέρμανση. Βασική προτεραιότητα των σημερινών ανθρωπιστικών μας επιχειρήσεων είναι η ενίσχυση της ετοιμότητας για τον χειμώνα. Η ΕΕ εργάζεται ασταμάτητα για να συμβάλει στη διατήρηση του εφοδιασμού της Ουκρανίας με ηλεκτρική ενέργεια. Μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αποστέλλουμε ηλεκτρογεννήτριες και ζωτικής σημασίας ενεργειακό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά κάθε χώρα που συνεχίζει να βοηθά την Ουκρανία κι ελπίζω ότι κι ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθεί ανάλογα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης της ΕΕ στην πράξη».
Επιπλέον, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συντονίζει τις ιατρικές διακομιδές τραυματιών ή ασθενών Ουκρανών σε νοσοκομεία διάφορων κρατών μελών.
Παράλληλα, οι εταίροι ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ ήδη προσεγγίζουν ευάλωτους πληθυσμούς στη Χερσώνα, φέρνοντάς τους ζωτικής σημασίας προμήθειες, όπως τρόφιμα, νερό, κιτ υγιεινής, υλικά στέγασης και βασικά οικιακά είδη.
Σήμερα το πρωί, ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς έδωσε περισσότερες πληροφορίες σε συνέντευξη Τύπου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε σχετικές φωτογραφίες.

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα