Πολιτική συνοχής της ΕΕ: Η Επιτροπή εγκαινιάζει την Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία
20 Μαρτίου, 2023
Η Επιτροπή συγκεντρώνει τις απόψεις του κοινού για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας
20 Μαρτίου, 2023

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους: δρομολόγηση προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων για την έναρξη της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας

wood

Σήμερα, η Επιτροπή, σε συνεργασία με ουκρανικές οργανώσεις, δρομολογεί το πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης μεταξύ του Σώματος των επιτρόπων και της ουκρανικής κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο στις 2 Φεβρουαρίου, της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας της 3ης Φεβρουαρίου, καθώς και της επίσκεψηςπου πραγματοποίησε ο επίτροπος κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους στο Κίεβο στις 16-17 Φεβρουαρίου σχετικά με τη συνεργασία και τη βοήθεια προς την Ουκρανία στις προσπάθειές της για βιώσιμη ανασυγκρότηση και σχετικά με την πρωτοβουλία Phoenix.

Η δρομολόγηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υψηλού επιπέδου με τον επίτροποκ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους. Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ικανοτήτων έχει ως στόχο να παράσχει τόσο έμπνευση όσο και πρακτική βοήθεια στους δήμους που συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από, και σε συνεργασία με, τους ουκρανούς εταίρους Ro3kvit, ReThink, το Σύμφωνο των Δημάρχων Ανατολικής Ευρώπης και το Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης. Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι επίτροποι κκ. Μαρίγια Γκαμπριέλ και Ελίζα Φερέιρα θα απευθυνθούν στην εκδήλωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Η πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Θα την ανασυγκροτήσουμε την Ουκρανία! Πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Η ανασυγκρότηση αυτή, στην οποία πρωτοστατεί η ίδια η Ουκρανία, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πνεύμα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους (ΝΕΜπ). Πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί είναι πανέτοιμοι και πανέτοιμες να πιάσουν δουλειά και η πρωτοβουλία του ΝΕΜπ θα τους/τις εμπνεύσει. Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την καταστροφή του πολέμου σε ευκαιρίες για την οικοδόμηση ενός όμορφου και υγιούς μέλλοντος για την Ουκρανία.»

Αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των ουκρανικών δήμων

Από τον Απρίλιο θα αρχίσει σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων για την αντιμετώπιση των αναγκών των «Hromada», όπως λέγονται οι δήμοι στα ουκρανικά. Το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο θα καθορίσει το πολιτικό πλαίσιο της ανάπτυξης ικανοτήτων και θα παρουσιάσει τις τρεις άλλες ενότητες, οι οποίες θα καλύπτουν διάφορες πτυχές της ανασυγκρότησης:

  • Η ενότητα 1 θα παρουσιάσει πιθανά μοντέλα συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων παραγόντων που συμμετέχουν στην ανασυγκρότηση των Hromada και τρόπους διασφάλισης της συμπεριληπτικότητας της διαδικασίας. Ειδικότερα, θα διερευνήσει βέλτιστες πρακτικές για την αξιολόγηση και κατανομή των πόρων, συμμετοχικά εργαλεία και δυνατότητες χρηματοδότησης.
  • Η ενότητα 2 θα αναδείξει τις ευκαιρίες για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανασυγκρότηση στην Ουκρανία. Θα παρουσιάσει τρόπους για να συμπεριληφθούν οι αρχές της κυκλικότητας στη μεταπολεμική αναπτυξιακή στρατηγική, διερευνώντας λύσεις για έξυπνα κατανεμημένα δίκτυα, αυτόνομη ενέργεια ή χημική/φυσική ανάκτηση υλικών.
  • Η ενότητα 3 θα εξετάσει το πρόβλημα της έλλειψης πρόσβασης στη στέγαση και τη γενική κατάσταση της παροχής στέγης στην Ουκρανία. Θα διερευνήσει διάφορα μοντέλα στέγασης και τον πιθανό ρόλο των δήμων στη διαχείριση της στέγασης, καθώς και τη σχέση μεταξύ της στέγασης και άλλων τομέων, όπως η κοινωνική ασφάλιση ή ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

Μετά τις τρεις πρώτες ενότητες, η Επιτροπή και οι εταίροι μας από την Ουκρανία θα αναλύσουν περαιτέρω ανάγκες και θα αναπτύξουν περαιτέρω δράσεις για να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση, με τη στήριξη ολόκληρης της κοινότητας του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.

Ιστορικό

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (ΝΕΜπ) είναι ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό έργο που δρομολόγησε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2020. Το ΝΕΜπ δίνει έμφαση στην οικοδόμηση κοινοτήτων και σε προσεγγίσεις από τη βάση προς την κορυφή για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μέσω της προώθησης όμορφων, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς χώρων, προϊόντων και υπηρεσιών.

Μόλις δύο χρόνια αφότου δρομολογήθηκε, το ΝΕΜπ έχει εξελιχθεί σε κίνημα με μια ενεργό και αναπτυσσόμενη κοινότητα άνω των 1 000 μελών που προέρχεται από ευρύ φάσμα τομέων (π.χ. από την εκπαίδευση, τις κατασκευές, τη μόδα) και δραστηριοποιείται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και πέραν αυτών.

Από την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, η κοινότητα του NEΜπ έχει επιδείξει την ετοιμότητά της να στηρίξει τις Ουκρανές και τους Ουκρανούς· ακολουθώντας πάντα μια προσέγγιση που συνίσταται στον συνδυασμό, στο μέτρο του δυνατού, δράσεων έκτακτης ανάγκης με πιο μακροπρόθεσμες ανάγκες στη χώρα.

Όλες οι δράσεις του NEΜπ στην Ουκρανία συντονίζονται στενά με συναδέλφους από την ειδική ομάδα για την Ουκρανία, τη Γενική Διεύθυνση που είναι αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση (NEAR), την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουκρανία και το Σύμφωνο των Δημάρχων Ανατολικής Ευρώπης. Το ΝΕΜπ συνεργάζεται επίσης πολύ στενά με διάφορους ουκρανούς εταίρους, όπως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Ro3kvit, ReThink και το Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες

Εισαγωγή στην ανάπτυξη ικανοτήτων για την ανασυγκρότηση

Εισαγωγική ενότητα του προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά εδώ

Δηλώσεις

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι η ψυχή του θεματολογίου μας για το κλίμα, γνωστού ως Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Προωθεί ένα βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και όμορφο μέλλον στην ΕΕ και πέραν των συνόρων της. Στην Ουκρανία, θα οικοδομήσουμε χώρους που προστατεύουν τον πλανήτη μας, εξοικονομούν ενέργεια και κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά.

κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας – 16/03/2023

 

 

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους θα συμβάλει στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στις πόλεις και τις αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Το ΝΕΜπ μπορεί να χρησιμεύσει ως πυξίδα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η προτεραιότητα στον άνθρωπο είναι μία από τις κεντρικές αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Οι Ουκρανές και οι Ουκρανοί έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ενότητα. Η ανοικοδόμηση της χώρας τους σημαίνει επίσης την ανοικοδόμηση των τοπικών κοινοτήτων σε μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς που θα διατηρεί αυτή την απίστευτη κοινωνική συνοχή.

κ. Ελίζα Φερέιρα, επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων – 16/03/2023

 

 

Κοινός μας στόχος είναι «να ανοικοδομήσουμε προς το καλύτερο». Η ανασυγκρότηση πρέπει να είναι πράσινη και ενεργειακά αποδοτική, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων. Αρχίζουμε με τρεις πρώτες ενότητες, αλλά προβλέπουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες και ότι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των ουκρανών αρχιτεκτόνων και των αρχιτεκτόνων της ΕΕ ώστε να επιτύχουμε απτές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων.

Ο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε: – 16/03/2023

 

 

Θα την ανασυγκροτήσουμε την Ουκρανία! Πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Η ανασυγκρότηση αυτή, στην οποία πρωτοστατεί η ίδια η Ουκρανία, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πνεύμα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους (ΝΕΜπ). Πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί είναι πανέτοιμοι και πανέτοιμες να πιάσουν δουλειά και η πρωτοβουλία του ΝΕΜπ θα τους/τις εμπνεύσει. Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την καταστροφή του πολέμου σε ευκαιρίες για την οικοδόμηση ενός όμορφου και υγιούς μέλλοντος για την Ουκρανία.

Πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – 16/03/2023

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα