- Τόσο οι πολίτες (68%) όσο και οι επιχειρήσεις (67%) θεωρούν πλέον ότι η διαφθορά είναι λιγότερο διαδεδομένη απ’ ότι το 2013. Εταιρείες σε 18 κράτη μέλη της ΕΕ και πολίτες από 20 κράτη μέλη είναι πλέον λιγότερο πιθανό να πουν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη, σε σχέση με το 2013. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι 96% και στις δύο περιπτώσεις.
- Λιγότερες εταιρείες αναφέρουν πλέον τη διαφθορά ως πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Η διαφθορά παραμένει πρόβλημα για το 37% των εταιρειών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 67%.
- Λιγότεροι πολίτες απ’ ότι το 2013 λένε πως υπήρξαν μάρτυρες ή πως έπεσαν θύματα διαφθοράς(5% – στην Ελλάδα 9%). Η ευαισθητοποίηση σχετικά με το πού μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς ποικίλλει σημαντικά ανά την Ευρώπη· στην Ουγγαρία και στη Βουλγαρία μόνο ποσοστό 24% και 28% αντίστοιχα γνωρίζει, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία στην Ελλάδα (64%) και στη Φινλανδία (59%) γνωρίζει πού να καταγγείλει τη διαφθορά.
Οι εν λόγω έρευνες ακολουθούν καθιερωμένη πρακτική: η έρευνα σχετικά με τη διαφθορά στις επιχειρήσεις είναι η τρίτη που δημοσιεύεται από το 2013, ενώ η έρευνα του Ειδικού Ευρωβαρομέτρου για τη διαφθορά διενεργήθηκε για 5η φορά από το 2007.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.