Κυβερνητική πηγή: Έχουμε κλείσει σχεδόν τα πάντα
7 Ιουνίου, 2016
Κομισιόν: «Αμφιβολίες» για την βιωσιμότητα ενός άλλου South Stream
8 Ιουνίου, 2016

Ανησυχία στους Σοσιαλιστές για την Σλοβακική Προεδρία της ΕΕ

Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για την Σλοβακία ξεκινά τον Ιούλιο. Ωστόσο, οι τελευταίες ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο σχετικά με το Ισλάμ προκάλεσαν μεγάλη αγανάκτηση.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης επανεξελέγη τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και συνέχισε να αναπτύσσει μια ισχυρή αντι-ισλαμική ρητορική. Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ιδιαίτερα οργισμένο από τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που επανεξελέγη, είπε: «Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά συγγνώμη, το Ισλάμ δεν έχει θέση στη Σλοβακία».

«Έχω μιλήσει για αυτό πολλές φορές με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, ο οποίος μου είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι έρχονται, αλλά ότι αλλάζουν το χαρακτήρα της χώρας», πρόσθεσε.

Όρμπαν στα δεξιά, Φίτσο στα αριστερά

«Ενώ η ευρωπαϊκή δεξιά φαίνεται να νιώθει ευχάριστα που φιλοξενεί τον Βίκτορ Όρμπαν, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πάντα αγωνιζόταν κατά του εθνολαϊκισμού και αρνείται να κάνει οποιοδήποτε πολιτικό συμβιβασμό με τις ιδέες του αποκλεισμού και της διαίρεσης που χαρακτηρίζουν την άκρα δεξιά».

«Αυτό είναι το αντίθετο της Ευρώπης που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταδικάζει απερίφραστα τις δηλώσεις του Ρόμπερτ Φίτσο και εκφράζει την ανησυχία του για τον πολιτικό προσανατολισμό του, καθώς η Σλοβακία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αρλέμ Ντεζίρ, υπουργός Επικρατείας της Γαλλίας για ευρωπαϊκά θέματα και πρώην γραμματέας των σοσιαλιστών, ήταν πιο μετριοπαθής στην κριτική του, καλώντας τη Σλοβακία απλά να «συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενότητα».

«Νομίζω ότι η Σλοβακία, ως μελλοντική πρόεδρος της ΕΕ, θα θέλει σίγουρα να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενότητα και σε κοινές θέσεις σχετικά με την φιλοξενία των προσφύγων», είπε διπλωματικά.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ ΒαλςπΠρόσθεσε: «Όταν παίρνουμε πρόσφυγες, αυτοί είναι άνθρωποι που δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Εξ ορισμού δεν επιλέγουμε ποιοι είναι και γι ‘αυτό δεν μπορούμε να καθορίζουμε τα κριτήρια με βάση τη θρησκεία».

Περισσότερα εδώ.