ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ– TEΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ/ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ TEACHERS 4 EUROPE ΣΑΜΟΥ
13 Ιουνίου, 2016
Βιομηχανία: Οι νέοι κανόνες για τις ιατρικές συσκευές να αποφύγουν την «περιττή» γραφειοκρατία
13 Ιουνίου, 2016

Συναγερμός στο στρατόπεδο κατά του Brexit μετά τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. Συναγερμός επικρατεί στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής μετά το προβάδισμα 10 μονάδων που δίνει υπέρ του Brexit δημοσκόπηση της Independent, με 55% έναντι 45%. Κρίσιμο θεωρείται το ποσοστό συμμετοχής, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές το 78% των υποστηρικτών της εξόδου δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν έναντι μόλις του 66% όσων επιθυμούν την παραμονή.

Εντείνοντας την προσπάθειά του να πείσει τους συμπολίτες τους, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο για «μια χαμένη δεκαετία» στην περίπτωση της αποχωρήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BB, ο Κάμερον τόνισε ότι το Brexit θα σημάνει «μια χαμένη δεκαετία» όσον αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας.

Επιπλέον, σε άρθρα του σε κυριακάτικες εφημερίδες, προειδοποίησε ότι οι συντάξεις και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), το οποίο χρηματοδοτείται από το βρετανικό δημόσιο, θα υποστούν περικοπές εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχωρήσεως. Στο πλευρό του Κάμερον συντάθηκε και ο πνευματικός ηγέτης της Εκκλησίας της Αγγλίας, ανακοινώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία χαιρέτισε ως μια «δύναμη ειρήνης και συμφιλίωσης».

Εκτός Βρετανίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου επτά χρόνια για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόνο η λύση των διάφορων συμβάσεων που συνδέουν τη Βρετανία με την Ευρώπη θα απαιτούσε περίπου δύο χρόνια, κατά την εκτίμηση του Τουσκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Όμως στη συνέχεια, η καθεμιά από τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τη νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Για να γίνει αυτό «θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια και, φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επιτυχή κατάληξη» σε όλες τις περιπτώσεις, συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται υπέρ του Brexit, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να πάρει διαζύγιο από «ένα σχέδιο που απέτυχε». Για τις οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης, σημείωσε στο BBC, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τα πάει μια χαρά μόνο του. Επανέλαβε επίσης ότι η βασική ανησυχία των Βρετανών είναι η μαζική είσοδος μεταναστών από χώρες της ΕΕ, την οποία επιτρέπει η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός της Ένωσης.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, που επικαλείται διπλωματικά έγγραφα, οι βρετανικές αρχές ετοιμάζονται να επιτρέψουν σε 1,5 εκατομμύριο Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στη Βρετανία χωρίς βίζα. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε κατηγορηματικώς από την κυβέρνηση.

Διαθέσιμο εδώ.