Ντομπρόφσκις: Εφικτή η συμφωνία με την Ελλάδα
31 Ιανουαρίου, 2017
Ανανέωση της «ειδικής σχέσης» ΗΠΑ-Μεγάλης Βρετανίας-Το εμπόριο στο επίκεντρο
31 Ιανουαρίου, 2017

Οι Ρουμάνοι στους δρόμους ενάντια στην κυβέρνηση

Περίπου 40.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας την Κυριακή (29 Ιανουαρίου), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αμφιλεγόμενα διατάγματα, τα οποία απονέμουν χάρη σε διεφθαρμένους πολιτικούς και αποποινικοποιούν άλλα αδικήματα.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση, περίπου 20.000 ατόμων, πραγματοποιήθηκε στη ρουμανική πρωτεύουσα με πολλές οικογένειες παρούσες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και σκυλιών σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πλήθος, ανεμίζοντας εθνικές σημαίες, φώναζε «Ρουμανία ξύπνα», «Κάτω οι κλέφτες» και άλλα συνθήματα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Sorin Grindeanu δημοσίευσε δύο διατάγματα εκτάκτου ανάγκης για να απελευθερώσει κρατούμενους, οι οποίοι εκτίουν ποινές έως πέντε έτη για μη βίαια εγκλήματα.

Εάν εγκριθούν τα διατάγματα, περίπου 2.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών εκλεγμένων αξιωματούχων και δικαστικών που είναι πίσω από τα κάγκελα μετά από καταδίκες για διαφθορά, θα απελευθερωθούν. Ο Grindeanu θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα μέσω εκτάκτων διαταγμάτων έτσι ώστε να παρακάμψει το Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις αντιτάχθηκε στο προσχέδιο του νόμου.

Περισσότερα εδώ.