ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ VON DER LEYEN ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ
15 Σεπτεμβρίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Επιπλέον βοήθεια για τους πρόσφυγες στη Λέσβο
15 Σεπτεμβρίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Επιπλέον βοήθεια στη Λέσβο για τους πρόσφυγες διοχετεύει η ΕΕ

Έπειτα από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, η Ελλάδα ζήτησε περαιτέρω βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ανταποκρινόμενες άμεσα, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία προσέφεραν εκατοντάδες σκηνές, κουβέρτες, χειμερινό εξοπλισμό και υπνόσακους.

 

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και τους πρόσφυγες που έπληξε η πυρκαγιά. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που στέλνουν βοήθεια και θέτουν σε δράση την αλληλεγγύη της ΕΕ».

 

Η νέα στήριξη έρχεται να προστεθεί στη βοήθεια που έχουν αποστείλει η Πολωνία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Γαλλία από τον Απρίλιο και η οποία περιλαμβάνει μονάδες στέγασης, υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη προσωπικής υγιεινής, τέσσερις ιατρικούς οικίσκους και έναν ιατρικό σταθμό. Επιπλέον, ανταποκρινόμενα σε προηγούμενο αίτημα για βοήθεια της ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, 17 κράτη μέλη και συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν περισσότερα από 90 000 τεμάχια ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού.

 

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί κάθε μέρα σε 24ωρη βάση και βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές για τη στενή παρακολούθηση της κατάστασης και τη διευκόλυνση της παράδοσης της ενωσιακής βοήθειας.